Visszavonul Rytkó Emília

2009.10.09. 14:23 Módosítva: 2009.10.09. 15:50
Megrendülten jelentette be Rytkó Emília, hogy nyugdíjba megy. Rytkó, aki nyolc éve vezette az Országos Választási Irodát visszavonulását azzal indokolta, hogy elérte a 60 éves kort.

Mivel elérte a 60 éves kort, nyugdíjba megy, és így köztisztviselőként visszavonul, jelentette be Rytkó Emília. Az Országos választási Iroda vezetője (OVI) és egyben az Önkormányzati Minisztérium választási főosztályának vezetője) az év végéig még hivatalában marad.

Rytkó Emília utódjáról Varga Zoltán önkormányzati miniszter gondoskodik. (Az OVI vezetőjének két helyettese van; Berta Zsolt a jogi, illetve Zubor András a szervezési területen.) A főosztályvezető köztisztviselőktől szokatlan módon maga jelentette be távozását, láthatóan megrendülten. A választási főosztályon 1993 óta dolgozó szakember megköszönte a sajtó munkáját, mint mondta, nélkülük a lakossági tájékoztató munkát nem lehetett volna elvégezni.

Rytkó döntését azzal indokolta, hogy eléggé belefáradt a munkába, és már több éve szabadságra sem ment. 2002 óta vezeti az OVI-t, és 16 választás lebonyolításában vett részt. (Egyszerű köztisztviselőként eddigi munkája után nem jár számára végkielégítés.)

Az OVI feladatai közé tartozik egyebek mellet a választások, népszavazások lebonyolítása, szervezése, a választási szakapparátus, köztük a jegyzők, a helyi választási irodák munkatársainak felkészítése, a lakosság tájékoztatása valamint az Országos Választási Bizottság munkájának a támogatása.