Orbán: a szlovák nyelvtörvény agresszió az európai értékek ellen

2009.10.17. 17:32
A Szlovákiában megalkotott nyelvtörvény nem más, mint kulturális agresszió az európai értékek ellen - jelentette ki a Fidesz elnöke Rimaszombatban, a Magyar Koalíció Pártja kongresszusán elmondott beszédében.

Orbán Viktor a magyarországi magyarok és a szlovákiai magyarok kapcsolatát érintő kérdésekben kívánta kifejteni álláspontjá, de az Európai Néppárt alelnökeként is beszélt, hiszen a Fidesz és az MKP is az Európai Néppárt tagja. A politikus úgy vélte, egy rossz törvényt jól végrehajtani nem lehet, azt vissza kell vonni, és újat kell alkotni helyette. Orbán szerint a kisebbségi közösségeket megilleti az anyanyelvhasználat joga.

A szlovákoknak azt üzente a Fidesz elnöke: érdemes csínján bánni azzal a helyzettel, hogy korlátozták a szlovákiai magyar közösség jogait. A történelem azt mutatja, hogyha egy országban megnyirbálják egy közösség jogait, könnyen egy másik közösség is erre a sorsra jut. Számomra a szlovákiai nyelvtörvény kérdése a szabadság kérdése - húzta alá Orbán Viktor.

Amennyiben megkapjuk a magyar választók bizalmát, visszaállítjuk Magyarország és a magyar kormány tekintélyét, és hozzáfogunk a Kárpát-medencei magyarok közös jövőjének megtervezéséhez, amelynek elveit a szabadság, a kölcsönös tisztelet és az európai értékek fogják alkotni - hangsúlyozta a politikus, aki szerint a magyar kisebbségek mai problémáinak egyik alapvető oka Magyarország tekintélyének csökkenése.

Nagyon fontosnak minősítette a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát (KMKF), és szólt a gazdasági együttműködés fontosságáról is. Felszólította a szlovákiai magyarokat, hogy nemcsak a jó, hanem a nehéz időkben is vállalják magyarságukat. Magyarország önökkel van, Magyarország a Felvidékkel van - hangsúlyozta Orbán, akinek beszédét többször hosszú taps szakította meg.

Beszéde elején Orbán kifejtette: Európában kezd kimenni a divatból a nemzeti kisebbség kifejezés, a helyette egyre inkább a nemzeti közösség megfogalmazás használatos. A nemzeti közösségeket pedig számuktól függetlenül megilleti az államalkotói státus. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az Európai Unión belül nem létezhet kettős mérce. Amit lehet a katalánoknak és más nyugati államokban élő nemzeti közösségeknek, az a Kárpát-medencében élő magyarokat is megilleti.