Egyszer csak nem lesz víz Pécsen

2009.10.20. 15:06 Módosítva: 2009.10.20. 15:38
Miután a miniszterelnök megrótta Pécs vezetőit, hogy szerződést bontottak a vízmű korábbi kisebbségi tulajdonosával, a francia Suez Environnementtel, Páva Zsolt, a város fideszes polgármestere hűtlen kezelés, sikkasztás miatt feljelentést tett a Suez korábbi tevékenysége miatt.
Páva Zsolt, Pécs polgármestere
Páva Zsolt, Pécs polgármestere

Különösen nagy értékben elkövetett hűtlen kezelés, sikkasztás és a számviteli fegyelem megsértése, valamint magánokirat-hamisítás gyanúja miatt tett ismeretlen tettes ellen feljelentést Pécs önkormányzata, miután áttekintette a Pécsi Vízmű Zrt. korábbi gazdálkodását - jelentett be Páva Zsolt Pécs polgármestere kedden, sajtótájékoztatón.

Az eddig ismert 800 millió helyett a jelenlegi információk alapján csaknem 1,5 milliárd forint a Pécsi Vízmű Zrt. hitelállománya, amiről sem az igazgatóság tagjai, sem a többségi tulajdonos pécsi önkormányzat nem tudott - mondta el a keddi sajtótájékoztatón Páva Zsolt, Pécs polgármestere. A politikus hozzátette, elképzelhetőnek tartja, hogy a pénzügyi manőverek a francia szakmai befektető tudta nélkül, a pécsi menedzsment helyi akcióiként történtek, ezért tájékoztatást kér a Suez Environnement-től, hogy a cég francia központja tudott-e a pécsi lépésekről.

Szabó Iván, a pécsi víziközmű-vagyon működtetésével október 1-től megbízott Tettye Forrásház Zrt. jogi képviselője közölte: a korábbi szolgáltató Pécsi Vízmű Zrt. vezetői egy általuk létrehozott társaságon keresztül alapítottak leányvállalatokat, amelyek összesen 1,5 milliárd forint hitelt vettek fel. Ezekre a hitelekre a Pécsi Vízmű Zrt. mint anyavállalat vállalt bankgaranciát, így a társaság eszközei jelenleg gyakorlatilag a bankok birtokában vannak - fejtette ki az ügyvéd. Szabó a probléma nagyságát érzékeltetve közölte: ha az önkormányzat nem vette volna gyorsan birtokba a vízmű épületét, Pécs vízközmű-vagyonát ma valószínűleg felszámoló árverezné. Hozzátette: jelenleg is folynak a tárgyalások, hogy a banki követeléseket hogyan lehet rendezni annak érdekében, hogy a város vízi közmű vagyona megmaradjon.

DPECS20091005006

A vízmű gazdálkodásának átvizsgálásával megbízott szakértő azt is megállapította, hogy az osztalékon túl a kisebbségi francia tulajdonos menedzsmentdíja és leányvállalati rendszerének működtetése évente félmilliárd forintba kerül. A polgármester szerint az a legnagyobb probléma, hogy a cég nem az általa nyújtott szolgáltatás fejlesztésén és az árszínvonal csökkentésén dolgozott, hanem a terjeszkedést tűzte ki célul, és 17 társaságban szerzett részesedést.

Kisbáró Edina, a Pécsi Vízmű Zrt. kommunikációs igazgatója egyelőre csak annyit mondott: súlyos vádak hangzottak el, amelyekre a társaság később fog reagálni.

A Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi részvénycsomagját 1995-ben, Páva Zsolt korábbi polgármestersége idején értékesítette az önkormányzat, a kisebbségi tulajdonos a francia Suez Environnement csoport lett. A 360 embert foglalkoztató, több mint 70 dél-, nyugat- és közép-dunántúli településen élő negyedmillió ember vízellátását és szennyvízének elvezetését biztosító vállalatban jelenleg Pécsnek 50,05, a Suez csoportnak 48,05, 10 kistelepülésnek pedig 1,9 százalékos tulajdoni hányada van. A cég nyereségesen működött: 2008-ban 5,8 milliárd forint árbevétel mellett 267 millió forint adózott eredményt produkált, az előző évben az árbevétel 5,5 milliárd, az eredmény pedig 352 millió forint volt. A társaság évente 800 millió forint és egymilliárd forint közötti összeget fordított fejlesztésekre, a szennyvíztechnológia korszerűsítésére, gépészeti felújításokra, vezetékek-bekötések cseréjére.

A városvezetés és a menedzsmentjogokat birtokló francia tulajdonos viszonya az elmúlt években vált egyre feszültebbé. Ennek jele volt, hogy idén a pécsi közgyűlés nem fogadta el a cég elmúlt két évi mérlegét. A város szeretné, ha a nyereség Pécsen maradna, s azt nem egy francia befektető kapná meg.

2009. szeptember 10-én Pécs város közgyűlése felmondta a Suez Environnement társasággal kötött üzemeltetési megállapodást, s jelezte, hogy visszavásárolná a tulajdonrészét. A közgyűlés döntését a képviselők többsége támogatta, azt kérték a francia tulajdonostól, hogy szeptember végéig kösse meg a részvényhányad visszaadására és a jogviszonyok lezárására vonatkozó megállapodásokat. Az indoklás szerint a város a jövőben saját, önkormányzati tulajdonú társasággal szeretné ellátni az üzemeltetői feladatokat, mert "ez szolgálja leginkább a pécsiek érdekeit, és ez garantálja teljes mértékben a pécsiek vízellátásának biztosítását". Az önkormányzat úgy számolt, hogy az együttműködés felmondásáért 1,3 milliárd forint kártérítés illetné meg a kisebbségi tulajdonost.
A francia vállalat vezetői azonban nem a vártaknak megfelelően reagáltak: közleményben fejtették ki, hogy értetlenül állnak a döntés előtt, megjegyezték, a nyereség felhasználásának módja minden esetben a Pécsi Vízmű Zrt. döntéshozatali fórumain, azaz az igazgatóságban, a közgyűlésben és az önkormányzati közgyűlésben születtek meg a város által delegált tagok támogatásával. „A piacfejlesztési lépéseket a többségi tulajdonos, Pécs városa a 2002-ben elfogadott stratégia részeként teljes körűen támogatta” - áll a közleményben. A francia vállalat közép-európai igazgatója Fabrice Rossignol 2009. szeptember 17-én Pécsen tárgyalt, majd úgy nyilatkozott, hogy a cég nem akarja eladni a tulajdonrészét, inkább más tárgyalásos megoldásokat keres.

Nyirati István a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatója tárgyal Winkler Tamással a Tettye Forrásház Zrt vezérigazgatójával
Nyirati István a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatója tárgyal Winkler Tamással a Tettye Forrásház Zrt vezérigazgatójával

A francia tulajdonos döntése ellenére a város közgyűlése 2009. október 1-jén rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy Tettye Forrásház Zrt. néven önkormányzati tulajdonú céget alapít a vízközmű működtetésére. A Tettye a terv szerint átvenné és továbbra is működtetné a helyi vízközművet, alkalmazná az ott dolgozókat. Az új cég ügyvezetőjének Winkler Tamást, a Biatorbágyi Vízművek Zrt. ügyvezetőjét választották meg.

A városvezetés 2009. október 5-én a vízmű épületéből biztonsági emberekkel kizáratta a korábbi vezetőket. Páva Zsolt polgármester munkásgyűlést tartott, s ezen közölte: a város továbbra is számít a dolgozók munkájára. Szabó Iván keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a vízmű székházának elfoglalása és a menedzsment kitiltása az épületből azért történt, mert az önkormányzat sejtette, hogy a cég vezetői titkolni akarnak valamit. Erre utalt az is, hogy a székház-foglalást követően a bankok zárolták a régi szolgáltató bankszámláit, majd később kiderült, hogy kereskedelmi bankok több nagy értékű váltóval rendelkeznek a Pécsi Vízmű Zrt.-vel szemben. A régi szolgáltató vezetése a váltókat 2006 és 2009 között nem szerepeltette a társaság mérlegeiben, és a hitelfelvételekről - a Pécsi Vízmű Zrt. belső szabályzatait is megsértve - nem tájékoztatta sem az igazgatóság tagjait, sem a többségi tulajdonos önkormányzat vezetését. Ezért nem csak a hűtlen kezelés és a sikkasztás, hanem a számviteli fegyelem megsértése, és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt is indokolt volt a feljelentés - egészítette ki Szabó Iván.

Biztonsági emberek sorfala között érkeznek a munkásgyűlésre a dolgozók
Biztonsági emberek sorfala között érkeznek a munkásgyűlésre a dolgozók

A Suez Hungária Kft., a Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi francia tulajdonosának magyar anyacége szintén október elején bejelentette, hogy a pécsi jegyzőhöz fordul jogorvoslásért. Másnap Nyitrai István, a Pécsi Vízmű Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy bírósághoz fordul, majd a Tettye Forrásház Zrt. is hasonlóan nyilatkozott.

Október 12-én a Tettye ezt azzal toldotta meg, hogy feljelentést tesz, mivel tudomása szerint elődje, a Pécsi Vízmű Zrt. 800 millió forint helyett 2 milliárd forint összegben vett fel hitelt, illetve vállalt garanciát leányvállalatainak adósságaira, s ezt a tényt eddig elhallgatta az önkormányzat elől.

Másnap betelt a pohár a franciáknál: Pierre Lellouche francia Európa-ügyi államtitkár beszólt Iván Gábornak, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős szakállamtitkárának. Kijelentette, a pécsi vállalat kisajátítása, amely furcsa és sajátos körülmények között történt, nem vet jó fényt Magyarországra, és egyik fél számára sem hasznos.

A pécsi vízmű vita október 19-én folytatódott: a Pécsi Vízmű Zrt. visszavette az ellenőrzést a vállalat Nagy Lajos király úti ügyfélszolgálati irodája felett.

Szintén október 19-én a Párizsban tárgyaló Bajnai Gordon miniszterelnök ígéretet tett a Suez vezetőinek és francia politikai vezetőknek (többek között Nicolas Sarkozy államfőnek és Francois Fillon miniszterelnöknek), hogy közvetíteni fog a felek között. Bajnai közölte: aggályosnak látja a pécsi önkormányzat intézkedéseinek egy részét, az eljárást pedig otrombának tartja, következményeiben pedig Magyarország számára nagyon veszélyesnek.
"Jogi eszközeink nincsenek, de amennyiben félreértésekről és nem tudatos akcióról van szó, a félreértések elsimításában felajánlottam segítséget" - közölte a kormányfő a Suez vezetőivel történt megbeszélését után. Elmondta: egyelőre közvetíteni próbál a felek között, s amennyiben "van erre hajlandóság, és nem egy politikailag motivált dologról" van szó, a kormányzat segíteni fog a kérdést tisztázni.

Ezek után jutottunk el a keddi, legutolsó fejleményhez, amikor Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere bejelentette, hogy feljelentést tesz a Suez korábbi tevékenysége miatt.