Páva elzavarná a vízmű vezetőit

2009.10.27. 16:20
A pécsi önkormányzat kezdeményezi a Pécsi Vízmű menedzsmentjének visszahívását, ezért rendkívüli közgyűlést hívnak össze a cégnél. A vízmű visszautasította a polgármester vádjait, és közölték: Páva Zsolt távolmaradása miatt hiúsult meg a közgyűlés, írja a bama.hu.

A Pécsi Vízmű rendkívüli közgyűlésének összehívását kezdeményzi Pécs polgármestere, írja a bama.hu. Páva Zsolt elmondta, alapos a gyanú a gazdasági bűncselekmények elkövetésére, amelyek miatt a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya nyomozást rendelt el. Ezért az önkormányzat, mint a Pécsi Vízmű többségi tulajdonosa, rendkívüli közgyűlés keretében a menedzsment visszahívását kezdeményezi.

Szabó Iván, a város ügyvédje azt mondta, hogy a közgyűlést legkorábban tizenöt nap múlva lehet megtartani, és azon a leváltott vezetők helyére újakat választani. Tisztázni kell, hogy a menedzsment tagjai, az igazgatóság közül kiket terhelhet felelősség a társaság gazdálkodásáért, kik vettek részt a cég ügyleteiben. Eddig egy személy, Nyirati István vezérigazgató felelőssége gyanítható.

Komolyan aggódnak

Beszámolt arról, hogy újabb dokumentumok kerültek birtokukba, melyek tovább súlyosbítják a vízmű ügyében kialakult helyzetet. A 900 millió forint értékű váltótartozás után egy 150 millió forintos és egy 250 millió forintos úgynevezett komfortlevélről szereztek tudomást, melyekben a Pécsi Vízmű Zrt. garanciát vállalt két leányvállalata hitelfelvételeiért. Ezen kívül egy olyan váltóra is fény derült, melyet az anyacég a 100 százalékos leányvállalatának, az Aquainvest Kft.-nek állított ki 250 millió forint értékben.

Szabó Iván hozzátette: információjuk van továbbá egy, a 900 millió forintosnál magasabb összegű váltóról is. A pontos értékéről a jövő héten kapnak tájékoztatást és "komolyan aggódnak" miatta, mert látszik, hogy a Pécsi Vízmű Zrt. fizetőképessége így is nagymértékben megrendült.

Elutasítják a vádakat

A Pécsi Vízmű elutasítja és a vállalat lejáratására irányuló rágalomhadjárat részének tartja a polgármester kijelentéseit, közölte reagálásában Kisbáró Edina, a Pécsi Vízmű Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Arra hívják fel a figyelmet, hogy a polgármester által tartott sajtótájékoztatóval egyidőben lett volna lehetőség a cég közgyűlését megtartani. A részvényesek legutóbbi szeptember végén tartott ülése félbeszakadt, ekkor Páva Zsolt kérésére tűzték ki az októberi időpontot.