Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A magnó miatt buknak meg a nyelvvizsgán a siketek

2009.11.02. 11:03 Módosítva: 2009-11-02 11:10:39

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint sérti az egyenjogúságot, ha a fogyatékossággal élő embert csak formálisan kezelik egyenlőként. Egy hallássérült diák panaszának vizsgálata után Szabó Máté megállapította: olyan módosításokra van szükség, ami lehetővé teszi, hogy a különböző fogyatékosságokkal élők is nyelvvizsgát tehessenek.

Az ombudsman közleményéből kiderül: a diák többször is sikertelenül próbálta letenni a középfokú nyelvvizsgát, mert a beszédértés felmérésére szolgáló résznél nem értette a magnóról lejátszott szöveget.

A fogyatékossággal élő emberek esetében a nyelvvizsgáztatási eljárások módszertana nem egységes, a vizsgákról szóló tájékoztatók nem megfelelőek, nem hozzáférhetőek és nem teljesítik a könnyen érthetőség kritériumát, ezzel pedig sérül a jogbiztonság – derült ki a biztos vizsgálata során.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint az állam nem teljesíti az Alkotmányban, az ENSZ Egyezményben és a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvényben meghatározott kötelezettségét.

Az ombudsman megkeresésére a Nyelvvizsga Akkreditációs Központ vezetője felkérte a vizsgaközpontokat, hogy belső működési rendjükben fogalmazzák meg, tájékoztató anyagaikban hirdessék ki, hogyan segítenek a fogyatékossággal élő vizsgázóknak annak érdekében, hogy egyenlő esélyeik lehessenek a nyelvvizsgán.