A magnó miatt buknak meg a nyelvvizsgán a siketek

2009.11.02. 11:03 Módosítva: 2009.11.02. 11:10

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint sérti az egyenjogúságot, ha a fogyatékossággal élő embert csak formálisan kezelik egyenlőként. Egy hallássérült diák panaszának vizsgálata után Szabó Máté megállapította: olyan módosításokra van szükség, ami lehetővé teszi, hogy a különböző fogyatékosságokkal élők is nyelvvizsgát tehessenek.

Az ombudsman közleményéből kiderül: a diák többször is sikertelenül próbálta letenni a középfokú nyelvvizsgát, mert a beszédértés felmérésére szolgáló résznél nem értette a magnóról lejátszott szöveget.

A fogyatékossággal élő emberek esetében a nyelvvizsgáztatási eljárások módszertana nem egységes, a vizsgákról szóló tájékoztatók nem megfelelőek, nem hozzáférhetőek és nem teljesítik a könnyen érthetőség kritériumát, ezzel pedig sérül a jogbiztonság – derült ki a biztos vizsgálata során.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint az állam nem teljesíti az Alkotmányban, az ENSZ Egyezményben és a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvényben meghatározott kötelezettségét.

Az ombudsman megkeresésére a Nyelvvizsga Akkreditációs Központ vezetője felkérte a vizsgaközpontokat, hogy belső működési rendjükben fogalmazzák meg, tájékoztató anyagaikban hirdessék ki, hogyan segítenek a fogyatékossággal élő vizsgázóknak annak érdekében, hogy egyenlő esélyeik lehessenek a nyelvvizsgán.