Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Már megint vonatoztak a parlamentben

2009.11.09. 15:42
Még senki sem panaszkodott a vonalbezárások miatt, jelentette ki Hónig Péter közlekedési miniszter hétfőn a parlamentben a negyedik olyan interpellációra válaszolva, amelyben a vonalbezárások miatt panaszkodtak. A Fidesz képviselői inkább nem szavaztak Dávid Ibolya rádiófrekvenciás interpellációjáról, nehogy tartózkodásaikkal elutasítsák a miniszteri választ - a szocialistákkal meg még sem szavazhattak együtt egy interpellációról.

A képviselők érdektelensége miatt meglepően nyugodtan indult a parlamenti munka hétfőn. Varga Mihálytól ugyan megtudtuk, hogy a kormány rosszul végzi a dolgát, mert a múlt héthez képest még mindig válság van. Katona Tamás pénzügyi államtitkár sem nyugtatott meg minket azzal, hogy máshol is rossz.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A nap második felszólalója a szocialisták verbális verőlegénye, Szabó Zoltán volt, akit megpukkasztott a Demokrata polgárpukkasztója, Pozsonyi "Bucó" Ádám. Bucó egy publicisztikában azt javasolta, hogy a jobboldali olvasók lopják ki és rongálják meg a szerintük nemzetellenes írók - a lista a szokásos - könyveit a könyvtárakból. Szabó nem hagyhatta ki a lehetőséget, hogy a náci könyvégetésekről beszéljen, Heinrich Heinét idézzen és orbánviktorozzon. A kormány részéről Molnár Csaba kancelláriaminiszter folytatta ugyanezzel a hévvel.

A kereszténydemokrata Harrach Péter azon bánkódott, hogy Vácon megszűnik az izzógyár. Ugyanakkor elismerte, hogy szükség van külföldi befektetésekre, és hogy a váci gyár tulajdonosa, a General Electric korrekt cég. Kórozs Lajos munkaügyi államtitkár is sajnálkozott, de hát a nem energiatakarékos égők forgalmazását az EU korlátozta, és ha nincs mit gyártani, akkor a gyárra sincs szükség. Mindenesetre egyeztetnek a General Electrickel.

05

Kóka János az Economistot és a Financial Timest idézve a rádiópályázatok kevéssé tiszta voltáról elmélkedett. Az iránt érdeklődött, hogy az MSZP pártigazgatója tényleg minden pályázóval tárgyalt, és ha igen, miről? És tényleg volt valaki, aki a Fidesz nevében tulajdonrészt meg hírigazgatói posztot kért a pályázóktól? Szerinte a kérdésekre a válaszokat egy parlamenti vizsgálóbizottság deríthetné ki.

07

A rádiós témát Dávid Ibolya, az MDF elnöke is felvetette az interpellációk során. Itt az volt az érdekesség, hogy a miniszteri választ a szocialisták elfogadták, a Fidesz pedig tartózkodás helyett inkább nem szavazott, nehogy véletlenül elutasítsa a ház a semmitmondó miniszteri választ. Dávid azt kérdezte, hogy a kormány hírközlési hatósága miért nem tett semmit, ha már nyilvánvaló szabálytalanságok voltak a pályáztatás során.

10

A többi interpelláció mind a vasútról szólt. Fónagy János politikát sejt amögött, hogy a GYSEV bejelentkezett a MÁV nyugat-magyarországi vonalaiért, hiszen "tudjuk, kik mögött állnak a GYSEV vezetői".

Varga Mihály és Fazekas László azt kifogásolta, hogy választókerületeik, Karcag és Tiszafüred között megszűnik a vasúti személyszállítás, azaz jövőben vonat helyett autóbusz helyett utaznak majd autóval egymáshoz. A kormány szerint Karcag és Tiszafüred közöt annyian utaztak vonattal, ahányan akár egy buszra is felférnének. Varga szerint nem a tavaszi szünet alatt kellett volna forgalmat számlálni.

Hónig legmókásabb válaszát a fideszes Vígh Lászlónak adta. Vígh szerint a szocialisták vonatait meghagyta a kormány, amire Hónig azt válaszolta, hogy eddig senki sem panaszkodott. Pedig csak az elmúlt hetekben tucatnyi interpellációra kellett válaszolnia, csak ma négyre.

A nap hátralevő részében a parlament több törvényt is elfogad, megszülethet a törvény a jelnyelvről, egyszerűsödhet az illetékfizetés, megújítják a főváros és a kerületek forrásmegosztását, és újra elfogadják a Polgári Törvénykönyvet, amit Sólyom László köztársasági elnök minőségi kifogásokkal dobott vissza. Hogy volt rajta mit javítani, azt jelzi, hogy az 1348 oldalnyi törvénykönvhöz 434 oldalnyi módosítást fűztek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!