A Medisyst kiszáll az egészségbizniszből

2009.11.12. 16:04 Módosítva: 2009.11.12. 16:13
A körmendi városvezetés rendkívüli testületi ülésen döntött a helyi kórház üzemeltetéséről. A dr. Batthyány-Strattmann László kórházat öt évvel ezelőtt adta át a város a Medisyst Kft.-nek, amely azonban nem működteti azt tovább. Az önkormányzat kivásárolja a tulajdonrészt.

Az OEP-szabályozások miatt egy egészségügyi intézmény működtetése 8-10 százalékkal kerül többe ha magáncég üzemelteti, mintha ugyanazt az önkormányzat vagy állami intézmény tenné - közölte Németh Attila, a kórház és a Medisyst főigazgatója.

A körmendi önkormányzat csütörtökön úgy döntott, hogy kivásárolja a kft tulajdonrészét. Bebes István (Fidesz) polgármester és Németh Attila szerint a változás nem lesz érezhető a betegellátásban, és bíznak abban, hogy dolgozókat sem kell elbocsátani. Körmend városa az üzemeltetéshez szükséges pluszpénzt a költségvetési átcsoportosításból oldja meg.

A Medisyst Kft. azt is bejelentette, hogy a mezőtúri, a tapolcai, és a kőszegi egészségügyi intézményt sem működteti tovább. Lépésüket azzal indokolták, hogy az elmúlt három évben olyan mértékű pénzkivonás történt a magyar egészségügyből, hogy a helyzet kezelhetetlenné vált.

A felosztott piac

Magyarországi kórházat először a fideszes vezetésű körmendi önkormányzat privatizált 2004-ben. A 120 ágyas intézmény súlyos csődhelyzetben volt, a 60 millió forintos hiányt az önkormányzat már nem tudta finanszírozni. A kérdés a kórház megmaradása volt.

Ekkor tűnt fel először a Hospinvest, amely megkapta a működtetési jogokat, kifizette az intézet 60 milliós adósságát, fejlesztésekbe és a működés racionalizálásába kezdett. Elbocsátani senkit sem kellett, de a dolgozók kikerültek a közalkalmazotti körből. Bebes István, a város fideszes polgármestere viszont évekre kiesett a pártelnök kegyeiből.

Közben a Hospinvesttől a Medisysthez került a körmendi kórház is. A cég ügyvezetője Kern József és Németh Attila sebészfőorvos, aki korábban a Vas megyei közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának fideszes elnöke volt. Többen úgy vélik: a Hospinvest-Medisyst szétválásával igazából felosztották a szocialista és fideszes önkormányzatok "piacát". A Hospinvest inkább a baloldali, a Medisyst inkább a jobboldali városokban sikeres.