Ez a poszt a következő Percről percre része:

Horthy Miklós fehér lovon

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Botrány, a ló jól bírja az utat, mondta gazdája. Ilyen távolság meg sem kottyan neki, de pszichikailag megterhelő számára a nagy forgalom.

    horthy lovon 16
  • A Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződésében már több nézelődő van. Többen fényképezik a lován léptető Horthy Miklóst.

  • A hatóságok a jelek szerint nem bánnák, ha egy erős kezű vezető venné át az ország ügyeit. Egyelőre meg sem próbálták ugyanis feltartóztatni a Nemzeti Hadsereg parancsnokát. Pedig már egészen közel jár a Parlamenthez. Be kell valljuk, mi magunk sem számítottunk az erőszakszervezetek ennyire beletörődő reakciójára. Baloldali körökben azonban elindult a rettegés az alkotmányos berendezkedés átalakításától. "Nem bánná, ha ez a lovas drasztikusan korlátozná a Parlament jogosítványait?" - kérdeztük egy bámészkodó úriembertől. "Nem" - hangzott a válasz.

  • A Vámház körút és a Pipa utca sarkán szombaton. Nem a Miklósét, hanem a fiáét, Istvánét, aki a keleti fronton zuhant le a gépével. A kormányzóhelyettes itt lakott.

  • Az új Kormányzó környezetéből származó értesülésünk szerint H. Miklós a korábbi tervekkel szemben ezúttal nem fog elügetni az Országházig, hanem a Bazilika táján fejezi be vonulását. Egyrészt mert "rajtunk már csak a Jóisten segíthet", másrészt mert nem számít arra, hogy általános támogatás övezné javaslatát, amely szerint a Ház ezentúl 43 hetente ülésezne.

  • De nem értik egymást. A Fővezér diadalmas menetét a Bazilka előtt fejezte be, ahol egy ötvenfős japán turistacsoport fényképezgeti a furcsa jelenséget. Miután a japánok közül senki nem beszél magyarul, de még angolul sem, a tárgyalások már a legelején elakadtak. Az ellentengernagyot láthatóan szeretet veszi körül, legalábbis a lovát, mert azt sokan simogatják.

  • A Ferenc József-hídon és a körúton át az Országház elé meneteltünk, ahol Friedrich miniszterelnök a nemzeti hadseregnek az ország köszönetét fejezte ki. Válaszom után lóról leszálltam, és felmentem a nagy szabad lépcsőn az Országház főbejáratának előterére, ahol oltár állott és Csernoch bíboros hercegprímás misét mondott. Azután megáldotta azt a gyönyörűen hímzett zászlót, melyet Tormay Cecile, a kiváló írónő ajánlott fel az elnöklete alatt álló Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége nevében a nemzeti hadseregnek - idézte fel Horthy a 19-ben történeteket.

  • Miközben emberünk a bazilika környékén trappolt, megdöbbentő hír jutott el hozzánk: Horthy állítólag azért jelentkezett az Indexnél a belovagolás ötletével, mert ezzel akar ismertséget szerezni új tervéhez, a szocialista színekben való induláshoz az MSZP választási listájának élén.

    "Reális ez? Van ennek értelme?" - tettük fel a kérdést Török Gábor politológusnak

    "A döntés egyáltalán nem egyszerű. Annyira nem, hogy elemzőként nem is merném „eldönteni”, ki a jó vagy a jobb választás. Az MSZP szempontjából kizárólag rossz és rosszabb választási opciók léteznek. Papíron például jól mutat egy fiatal, a kommunista rendszerhez már nem kötődő, amúgy nyelveket beszélő és közgazdász diplomával rendelkező jelölt. Nagyszerű ötlet is lehetne, ha nem az lenne a győzelem reménye nélkül a választásnak induló MSZP legfontosabb feladata, hogy saját volt szavazóit valahogy visszaterelje a táborba, a megtartott szavazókat pedig rávegye arra, hogy – újra mondom: a siker esélye nélkül – áprilisban ott legyenek az urnáknál. Valami azt súgja: erre a feladatra egy régebbi MSZP-ikon, akit nem kell felépíteni, bemutatni, alkalmasabb lehet. Ráadásul ennek a jelöltnek egy olyan rutinos, két évtized óta mindenki által ismert politikus mellé (pontosabban: vele szemben) kellene szimbolikusan állnia, aki ma a választók jelentős része számára az erőt és a tapasztalatot sugallja (akinek nem lenne világos: Orbán Viktorról beszélek). Csak ismételni tudom magamat: ha az MSZP nem jól választ, megnyílik az út a baloldali szavazókra vadászó pártok (különösen MDF, de akár az LMP is) számára, hogy egy alkalmasabb, tekintélyesebb, egyszóval: hihetőbb személyt állítsanak listájuk élére, s ezzel saját pártjukat tegyék oda (kevésbé erősen: saját pártjukat is odategyék) alternatívaként a Fidesz mellé."

    Igazi politológusbeszéd, de ha jól hüvelyeztem a lényeget, Török nem tartja hülyeségnek Horthy indítását, Végül is régi MSZP-ikon, a rendszerváltás után például naponta tízszer emlegette őt a Charta, az MSZP értelmiségiekből és párthumoristákból verbuvált paramilitáris egysége.  Erőt és tapasztaltot pedig vitán felül sugároz, úgyhogy elképzelhető, a mai nappal végképp felbolydul a magyar belpolitikai élet. Az ügyben megkerestük Mestreházy Attilát, aki első közeledésünket zokogva utasította vissza. Vajon mi lehet emögött?

    horthy lovon 21
  • Horthy a kelenföldi pályaudvarról kezdett meg a bevonulását, 24 évvel később onnan távozott Budapestről. Az 1944. október 15-i sikeretelen kiugrási kísérlet után a Gestapo elrabolta a fiát, Miklóst, a kormányzó pedig visszavonta parancsait, és lemondott, a hatalmat Szálasi Ferencnek adta át. Október 17-én SS-katonák kíséretében tették fel a vonatra Kelenföldön, Németországba internálták.

     

  • - Horthy Miklósról a magyarok nagy részének lövése sincs.

    - Horthy Miklósról a külföldieknek lövése sincs.

    - Lóval nem érdemes közlekedni Budapesten, mert akadályozza a forgalmat, a forgalom pedig idegesíti a lovat.