Jobbik: Csak az féljen, aki nem tartja be a törvényeinket

2009.11.17. 15:58
„Akkor fogok kezet majd a cigányokkal, ha bebizonyítják, hogy érdemesek rá. Ebben a helyzetben miért fogjak kezet velük?” - mondta Sajóbábonyban Vona Gábor Jobbik elnök. A helyi cigányokat nem engedték be a sajtótájékoztatóra.

"Ez nem sajtótájékoztató volt, hanem kortesbeszéd” – foglalta össze Sajóbábony polgármestere az egybegyűltek előtt Vona Gábor keddi programját. A Jobbik elnöke hivatalosan ugyanis azért látogatott a borsodi faluba, hogy tisztázza, milyen körülmények közt csaptak össze a város cigányai a Jobbik-gyűlésen megjelenő gárdistákkal és egyéb szimpatizánsokkal.

Az esetet azonban csak felvezetésképpen foglalta össze a helyi Jobbik-vezető, Bencs Gábor.

A Jobbik szerint így történt

  1. A lakossági fórumként hirdetett Jobbik-rendezvény előtt cigányok gyülekeztek, fenyegették a megjelenteket.
  2. Később életveszélyesen megfenyegették magát a Jobbik-vezetőt is és megvertek egy MSZP-s önkormányzati képviselőnőt.
  3. A rendőrség nem akarta megvédeni a jobbikost, ezért az „a vezetőitől” kért segítséget, akik riasztották a szimpatizánsokat.
  4. A Sajóbábonyba érkező gárdistákat egyáltalán nem engedte be a falu határában minden előzmény nélkül megjelent rendőrség. (Az nem világos, honnan szereztek tudomást a gárdisták akciójáról.)
  5. Ezek után a falu határában megjelent egy furgon, baltákkal, botokkal és kapákkal felfegyverzett cigányok ugráltak le róla, és szétverték egy szimpatizáns autóját. (Homályban maradt, hogyan került az autó a településre, honnan tudták a cigányok, hogy ők gárdisták, és ők mindig egy furgonon járőröznek, vagy volt valamilyen előzménye a feltűnésüknek.)

(Olvassa el, mi hogyan raktuk össze az eseményeket nyomozásunk végén >>>)

Cigányok fekete Afrikából

Vona Gábor a hétvégi feszült helyzetről annyit mondott: A cigányokat valakik feltüzelték a gárda ellen, mert valódi oka nincs a félelmeiknek. A Jobbik-elnök szerint minden bizonnyal a nemzetbiztonság állhat az események mögött, hogy „valakik odafenn a zavarosban halászhassanak.”

Vona szerint ők nem a cigányok, hanem a bűnözés ellen vannak. Ezek után elmondta, a cigányokat rászoktatták arra, hogy munka nélkül is meg lehet élni. A cigányok 80-90 százaléka meglátása szerint jelenleg a törvényen kívül él „fekete Afrikában sem tolerálható életmódot.”

Megoldásként a Jobbik megerősítené a rendőrséget, csendőrséget hozna létre, és legalizálná a Magyar Gárdát, amely a párt rendfenntartójaként működhetne.

A jobbikos elnök szerint a börtönök ma valójában wellness-központok, ezért a börtönöket önfenntartóvá alakítanák, hogy a rabok tartsák el magukat.

„Megálljt parancsolnának a gyerekgyártásnak” - a családok csak akkor kapnának segélyt, ha biztosított a gyerekek nevelése.

Szociológiai alapon összeírnák, felmérnék és számolnák a cigányokat, továbbá feloszlatnák az Országos Cigány Önkormányzatot.

"Ha valakinek mindez nem tetszik, akkor féljen tőlünk. Vagy el is lehet menni innen” – jelentette ki Vona Gábor.

A Gárda majd rendet csinál

Felszólalt Kiss Róbert, a Magyar Gárda országos főkapitánya is, akit a közönség a gárda dörgő Szebb jövőt köszöntésével fogadott.

A Gárda egyenruháját viselő Kiss elmondta: vagy a rendőrség csinál rendet a településeken, vagy a gárda. „Ha egy rendőrt visszavonnak egy településről, akkor mi két gárdistát küldünk helyette. Ha egy busznyi rendőrt vonnak ki, akkor mi két busznyi gárdistát küldünk majd.”

Vajdák egymás ellen

A Jobbik gyűlésén részt vett Kállai Csaba, az egyébként nem minden cigány által elismert országos cigány fővajda. Kállai elmondta, ő maga nem tud arról, hogy a Gárda valaha cigányt bántott volna. Igaz, félelmet keltenek, de csak azért, mert a cigányok nem tudják, miért vonulnak fel. „Amíg nem fegyverrel jönnek, nem kell tőlük félni."

Kállai szerint érthetetlen a magyar-cigány szembenállás. „A cigányok ugyanazt eszik, mint a magyarok. Vannak emberek, akik nem eszik a disznóhúst, de mi, cigányok megesszük.” – jelezte az országos fővajda, hogy nem a cigányok, hanem a zsidók, akik nem illenek a magyarok közé. Kállai mindenesetre vastapsot kapott.

Személyesen feltett kérdéseinkre Kállai nem akart válaszolni.

Nem értett egyet Kállaival a felszólaló borsodi cigányvajda, Lakatos Attila. „Nem segély kell nekünk, hanem munka” – jelentette ki beszédében a felháborodott cigány vezető, aki hangsúlyozta: a romák nem alaptalanul félnek a gárdától. Az ugyanis olyan jelszavakat hangoztat, amelyek joggal keltenek bennük rettegést.

Lakatos szerint közös megoldást kellene keresni ahelyett, hogy őket vádolják az ország problémáiért. Lakatos végezetül kézfogást ajánlott fel Vona Gábornak, aki azonban visszautasította azt.

„Akkor fogok kezet majd a cigányokkal, ha bebizonyítják, hogy érdemesek rá. Ebben a helyzetben miért fogjak kezet velük?” – mondta az egybegyűltek előtt Vona Gábor. A gyűlés végén vastapsot kapott a közönség egy jobbikosként bemutatkozó tagja, aki magához ragadva a mikrofont kijelentette: „magyarellenes rasszistákkal, gyilkosokkal nem fogunk kezet.”

A gyűlés után beszéltünk az utcán többfelé várakozó, helybéli cigányokkal, akik egymástól függetlenül elmondták, be szerettek volna menni, de a felsorakozott rendőrök hazaküldték őket az igazolványaikért. Mikor kiöltözve, a személyikkel felszerelkezve újra próbálkoztak, már magyarázat nélkül küldték el őket.