Megköveti a tisztifőorvos a mikulásokat

2009.11.20. 18:36 Módosítva: 2009.11.21. 03:26
Falus Ferenc elismerte, nem csak mikulásünnepségeken érheti veszély a gyerekeket, de fenntartja, hogy járvány idején szerencsésebb, ha csak megszokott környezetünkben mozgunk.

Elnézést kér a mikulásoktól az országos tisztifőorvos, amiért 18-án az újinfluenza-járványt bejelentő sajtótájékoztatón azt javasolta, idén ne tartsák meg a munkahelyi mikulásünnepségeket. Falus Ferenc csak példaként említette a mikuláspartikat, és elismeri, hogy más helyszíneken is érheti veszély a gyerekeket.

Falus Ferenc bejelentése ellen a rendezvényszervezéssel foglalkozó mikulasbacsi.hu tulajdonosa az ÁNTSZ-hez és a sajtóhoz is eljuttatott levélben tiltakozott: úgy érzik, a tisztifőorvos indokolatlanul emelte ki pont a mikulásbulikat a fertőzésveszéllyel járó események közül. Egy átlagos ünnepségen ugyanis 30-50 gyerek vesz részt. Ha ez veszélyesnek számít, ugyanígy figyelmeztetnie kellett volna a főorvosnak a gyermekmegőrzők, a mozik, a báb- és meseszínházak, sőt a tömegközlekedés használata ellen.

Falus Ferenc az Indexnek azzal magyarázta a mikulások kiemelését, hogy az olyan helyszínek jelentenek különös veszélyt, amelyeken olyan gyerekek találkozhatnak, akik egyébként nem járnának egy közösségbe. Erről az ÁNTSZ-nek elsősorban a közelgő munkahelyi mikulásünnepségek jutottak eszébe. Természetesen épp ennyire veszélyes minden ehhez hasonló helyzet, tehát a gyermekmegőrzők és a bábszínházak is. A lényeg, hogy a bajt a gyerekek szokásos közegükön kívüli találkozása jelenti.

A mikulásokat szakálluk miatt is veszélyesnek tartja a tisztifőorvos; az álszakáll ugyanis ideális közeg a vírusok számára, ráadásul a télapót egymás után megpusziló gyerekek könnyen átadják egymásnak a fertőzést. A mikulásszervíz vezetője szerint viszont profi mikulás – éppen a megbetegedések elkerülése végett – soha nem enged ilyet a gyerekeknek.

Úgy tudjuk egyébként, hogy Falus Ferenc bejelentése komoly gondot okozott a mikulásiparnak: a Mikulás Bácsinál csak a bejelentést követő napon négy helyről mondták vissza a már megkötött szerződéseket, és a cégnél úgy tudják, a konkurenseknél is hasonló a helyzet. Máskor a teljes decemberi idény során szokták magukat ennyien meggondolni.