Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megköveti a tisztifőorvos a mikulásokat

2009.11.20. 18:36 Módosítva: 2009-11-21 03:26:13
Falus Ferenc elismerte, nem csak mikulásünnepségeken érheti veszély a gyerekeket, de fenntartja, hogy járvány idején szerencsésebb, ha csak megszokott környezetünkben mozgunk.

Elnézést kér a mikulásoktól az országos tisztifőorvos, amiért 18-án az újinfluenza-járványt bejelentő sajtótájékoztatón azt javasolta, idén ne tartsák meg a munkahelyi mikulásünnepségeket. Falus Ferenc csak példaként említette a mikuláspartikat, és elismeri, hogy más helyszíneken is érheti veszély a gyerekeket.

Falus Ferenc bejelentése ellen a rendezvényszervezéssel foglalkozó mikulasbacsi.hu tulajdonosa az ÁNTSZ-hez és a sajtóhoz is eljuttatott levélben tiltakozott: úgy érzik, a tisztifőorvos indokolatlanul emelte ki pont a mikulásbulikat a fertőzésveszéllyel járó események közül. Egy átlagos ünnepségen ugyanis 30-50 gyerek vesz részt. Ha ez veszélyesnek számít, ugyanígy figyelmeztetnie kellett volna a főorvosnak a gyermekmegőrzők, a mozik, a báb- és meseszínházak, sőt a tömegközlekedés használata ellen.

Falus Ferenc az Indexnek azzal magyarázta a mikulások kiemelését, hogy az olyan helyszínek jelentenek különös veszélyt, amelyeken olyan gyerekek találkozhatnak, akik egyébként nem járnának egy közösségbe. Erről az ÁNTSZ-nek elsősorban a közelgő munkahelyi mikulásünnepségek jutottak eszébe. Természetesen épp ennyire veszélyes minden ehhez hasonló helyzet, tehát a gyermekmegőrzők és a bábszínházak is. A lényeg, hogy a bajt a gyerekek szokásos közegükön kívüli találkozása jelenti.

A mikulásokat szakálluk miatt is veszélyesnek tartja a tisztifőorvos; az álszakáll ugyanis ideális közeg a vírusok számára, ráadásul a télapót egymás után megpusziló gyerekek könnyen átadják egymásnak a fertőzést. A mikulásszervíz vezetője szerint viszont profi mikulás – éppen a megbetegedések elkerülése végett – soha nem enged ilyet a gyerekeknek.

Úgy tudjuk egyébként, hogy Falus Ferenc bejelentése komoly gondot okozott a mikulásiparnak: a Mikulás Bácsinál csak a bejelentést követő napon négy helyről mondták vissza a már megkötött szerződéseket, és a cégnél úgy tudják, a konkurenseknél is hasonló a helyzet. Máskor a teljes decemberi idény során szokták magukat ennyien meggondolni.