Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Emberölés lett a vád Geréb Ágnes ellen

2009.11.27. 12:45 Módosítva: 2009-11-27 13:29:24
A bíróság szerint az orvosnak tudnia kellett, hogy a szülőcsatornában elakadt baba fejének mozgatása annak halálához vezethet. Magyarországon még sohasem vádoltak orvost azzal, hogy annak ellenére végzett el egy beavatkozást, hogy tudta, halált okozhat.

A szülész-nőgyógyász elleni vádiratokat novemberben egyesítették a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB). Az ügyészség Gerébet eddig maradandó fogyatékosságot, illetve halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel és foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolta. A doktornőt a foglalkozásától 2007-ben eltiltották, azóta a szülő nők által kiválasztott helyszínen, jellemzően azok otthonában kísért szüléseknél szerinte asszonytársi segítőként, dúlaként asszisztált.

A PKKB csütörtökön az MTV hírszerkesztőségének kiszivárogtatott, még nem jogerős végzése értelmében azonban úgy ítélte, hogy az egyik cselekmény emberölésként is minősíthető. Mivel az emberölések elbírálása a megyei bíróságok hatáskörébe tartozik, a per a Fővárosi Bíróságon folytatódik.

A konkrét eset 2007 őszén történt: a szülőcsatornába szorult magzat oxigénhiány miatt az életét vesztette. A bíróság az átminősítést a végzés értelmében arra az írásos szakértői véleményre alapozza, mely szerint Geréb az elakadt magzatot úgy próbálta kiszabadítani, hogy a fejét "mindkét irányban, 180 fokkal elfordította".

Bár a halált okozó gondatlan veszélyeztetés és a (gondatlan) emberölés (1-5 évig terjedő) büntetési tétele nem különbözik, a kettő büntetőjogi és társadalmi megítélése között óriási a különbség. Emberölésről ugyanis akkor lehet beszélni, ha az elkövető mindvégig tudatában volt annak, hogy a tevékenysége halált okozhat (csak bízott benne, hogy ez nem következik be). Orvost az Index által megkérdezett források szerint ilyen bűncselekménnyel még sohasem vádoltak meg Magyarországon.

A szakvélemény szerint az így okozott sérülés hozzájárult a magzat halálához. Az azonban nem derül ki, hogy ha – miként a dokumentum írja – a fejét 360 fokban elforgatták, azaz lényegében kitörték a nyakát, a magzat hogyhogy nem emiatt, hanem oxigénhiány következtében halt meg. A kérdéses szakvélemény szerzőjét a bíróság még nem hallgatta meg.

Az Alternatal Alapítvány közleménye érthetetlennek nevezi a PKKB döntését: "Nem tudunk olyan esetről, amikor kórházi szülész-nőgyógyászt vádoltak volna gondatlan emberöléssel." Az egyesület úgy látja, hogy Geréb társai ellenséges, az otthon szülést – a nemzetközi trendekkel szemben – veszélyesnek és kerülendőnek tartó jogi, szakmai és politikai környezetben állnak a bíróság előtt.

Ábrahám László, a műhiba-perekre specializálódott ügyvéd szerint a PKKB csak több szakértő meghallgatása, és véleményeik ütköztetése után hozhatott volna ilyen végzést. A szakértői véleményeket, mint az Indexnek nyilatkozta, amúgy is fenntartásokkal kell kezelni. "A praxisomban nagyon-nagyon sok egymással ellentétes szakértői véleménnyel találkoztam, amelyek sok esetben megkérdőjelezték bennem a szakértői vélemények pártatlanságát, elfogulatlanságát."

Példaként azt a nemrégi esetet idézte fel, amikor egy nőgyógyász nem ismerte fel a méhen kívüli terhességet: a hatodik hónapban lévő fiatal nő elvérzett és meghalt. Az alapszakértői és azt alátámasztó vélemények megállapították, hogy szakmai szabályt sértett a nőgyógyász. Egy újabb – a szakértői piramis csúcsán álló – szakértő viszont kijelentette, hogy a méhen kívüli terhesség olyan ritka, hogy azt az orvos nem vehette észre. Az illetőt végül pénzbüntetésre ítélték, és nem tiltották el a foglalkozása gyakorlásától.

"Nem tilos az otthonszülés, de a bábákat börtönbe zárnák"

Részletek az Alternatal Alapítvány közleményéből

Szakértőként a bíróság kénytelen azon szülész-nőgyógyászok, vagy olyan, a szüléskísérés otthoni módjáról információval nem rendelkező egyéb szakértők nyilatkozatára hagyatkozni, akik gyakran még azt sem ismerik el, hogy másképp zajlik egy szülés kórházi körülmények között, és másképp otthon. A bíróság előtt nem jelent még meg olyan szakértő, aki egyáltalán elfogadná az otthonszülés létjogosultságát.

Érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon a műhibát elkövető orvosok nagy részét felmenti a bíróság, mert egyéb orvostársaik mellettük tanúskodnak, vagy a kórház megállapodik a kártérítésről. Az otthonszülést kísérő bábáknak nincs, mert nem lehet biztosításuk, kórházi háttér hiányában magukban állnak a bíróságon.