Valér
4 °C
8 °C

Gyanúsítottként hallgatták ki Geréb Ágnest

2009.03.25. 14:37 Módosítva: 2009-03-25 14:38:21
A rendőrség szerint vétett a szakmai szabályok ellen 2007 őszén, amikor szülést vezetett le egy budai lakásban, a baba meghalt. Geréb Ágnes 2010-ig nem gyakorolhatja hivatását.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki Geréb Ágnes szülész-nőgyógyászt.

A rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint 2007. szeptember 15-én a hajnali órákban a Budapest XII. kerület Alma utca egyik lakásában dr. G. Á. otthonszülésnél segédkezett. A szülés közben komplikáció lépett fel, ekkor a szülés levezetésében segédkező orvos a mentők segítségét kérte. Az Országos Mentőszolgálat a szülő nőt a Szent János Kórházba szállította, ahol az újszülött meghalt.

A nyomozás során beszerzett adatok, dokumentációk és bizonyítékok, valamint a kirendelt igazságügyi orvos szakértő véleménye is azt támasztja alá, hogy G. Á. nem a szakma szabályainak megfelelően végezte a szülés levezetését - áll a közleményben.

Geréb Ágnes akkor az interneten nyilvánosságra hozott közleményében azt írta, hogy "Mindent megtettünk, amit csak lehetett, amit szakmailag ilyenkor kell, közben pedig mentőt hívtunk nagyon hamar, az újszülött mentőt is, a rendes mentőt is".

Tavaly már elkezdődött egy per a szülész-nőgyógyász és három társa ellen foglalkoztatás körében elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt. A vádlottak egy otthon tervezett ikerszülést akartak levezetni 2003 decemberében, de az egyik gyermek - a szülés közben fellépő komplikációk következtében - oxigénhiányos állapotba került, és agya maradandóan károsodott.

Korábban, 2007 októberében pedig a bíróság jogerősen három évre eltiltotta Geréb Ágnest a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetetett foglalkozási szabálysértés miatt.