Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Strasbourg lezárta a Teleki Pálról szóló sajtóvitát

2009.12.01. 20:19
Megsértették egy magyar történész szólásszabadsághoz való jogát azzal, hogy elmarasztaló ítéletet szabtak ki rá Budapesten azért, mert antiszemitizmussal vádolta a magyarországi jobboldali sajtót - mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Karsai László történész, egyetemi tanár 2006 decemberében nyújtott be panaszt az Európa Tanács által felállított strasbourgi székhelyű bíróságon, miután egy általa antiszemitának minősítette cikk bírálata miatt az illetékes magyarországi bíróságok elmarasztalták.

Magyarországon 2004-ben sajtóvita kezdődött annak lehetőségéről, hogy állítsanak-e szobrot Teleki Pál néhai miniszterelnöknek, aki együttműködött a náci Németországgal, és részt vett a zsidótörvények elfogadásában.

Karsai az Élet és Irodalomban (2004/11.) közzétett írásában bírálta a jobboldali sajtót, különösképpen Török Bálintot, akit "a zsidók szidalmazásával" vádolt meg. A jobboldali sajtónak azt vetette a szemére, hogy dicséri Teleki Pál szerepét.

Bocsánatot kellett kérnie

Török becsületsértés miatt beperelte Karsait, keresetét az elsőfokú bíróság elutasította, a Fővárosi Ítélőtábla és a Legfelsőbb Bíróság viszont helyt adott neki. A történészt arra kötelezte a bíróság, hogy saját költségén tizenöt napon belül tegye közzé az ÉS-ben az ítélet jogsértést megállapító rendelkezését, valamint bocsánatkérését.

A strasbourgi bírói testület viszont úgy ítélte meg, hogy Karsai László "a közvéleményben nagy érdeklődésre számot tartó" - Magyarország önkényuralmi múltjának elfogadásáról folyó - vita keretében írta meg replikáját. Álláspontja szerint Török Bálint - az angol nyelven kedden közzétett ítéletben csak a név kezdőbetűi szerepelnek - önként tette ki magát nyilvános bírálatnak azzal, hogy cikket írt.

Ezen körülmények között a bírálatok, legyenek azok bármilyen súlyosak, az európai emberi jogi konvenció 10., a szólásszabadságról szóló cikke alapján nem büntethetőek - mondta ki a strasbourgi bíróság, amely a 10. cikk megsértésének alapján 4000 eurós büntetést szabott ki a magyar államra a történésznek okozott erkölcsi kárért.

Az ítélet az Európa Tanács honlapján teljes terjedelmében elolvasható.