Martonyi János: a Fidesznek nem lesz kétharmados többsége

2009.12.02. 06:17
Martonyi János egy washingtoni rendezvényen kedd este arról beszélt: a Fidesz a jövő évi parlamenti választásokon szerinte valószínűleg nem szerez kétharmados többséget, de lesz egy stabil, abszolút többsége.

A volt külügyminiszter a Kossuth Házban helyi magyarok előtt arról beszélt: Magyarországon egy párt van középen, a Fidesz; az MSZP szerinte 15-20, a Jobbik 8-10 százalékos eredményt fog elérni.

A jövő év közepe táján Martonyi szerint "nagy fordulópont következik be". Az emberek várják a változást, sokan hisznek abban, hogy a dolgok megfordíthatók; erkölcsi, szellemi megújulásra lesz szükség. Meg kell majd teremteni egy minimális nemzeti egyetértést azért is, hogy javítani lehessen "a rendkívül rossz állapotban levő magyarság- és Magyarország-képen" - mondta.

Martonyi János arról is beszélt, hogy a radikális jobboldal és az indulatok erősödéséért szerinte a baloldali-liberális koalíció elmúlt 7-8 évi politikája a felelős. "Nemcsak ők a felelősek, de az alapvető felelősség őket terheli" - mondta, hozzátéve, az emberekben indulatokat gerjeszt, hogy a kormány "nem tudja a jogot és rendet biztosítani".

Kitért arra, hogy a szélsőjobb erősödése a pártszerkezet szempontjából "nem olyan kedvezőtlen", mert a Fidesz "be van tolva középre". Úgy látja, a szélsőjobb addig nem fog eltűnni, amíg "alapvető társadalmi problémákat nem tudunk orvosolni".

Arra a kérdésre, hogy ringbe száll-e a külügyminiszteri posztért, úgy felelt: a Fidesznek van egy miniszterelnök-jelöltje, de nincsenek miniszterjelöltjei. "Nekem személyes ambícióim nincsenek" - mondta, megjegyezve, annak örül, ha véleményét, javaslatait elfogadják.

Megítélése szerint a költségvetési hiány terén az elmúlt hónapokban sikerült látszatjavulást elérni, amely mögött "egy súlyos leplezett adósság húzódik meg, a reáladósság óriási". Azt mondta, "kicsit eltúlozzák a kvázi szakértői kormány teljesítményét", a bajt is eltúlozták és a javulást is.

Arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök néhány hónappal a választások előtt Washingtonba látogat, azt mondta: "nem hisszük, hogy ez szerencsés". Szerinte "határesetről" van szó, amely a választásokat "nem fogja rettenetesen befolyásolni". A Fidesz "stabil, jó kapcsolatokat akar az Egyesült Államokkal, erre figyelünk" - szögezte le.

Megjegyezte, "nem baj, ha azt sugározzuk, hogy a magyar politikusok tudnak egymással beszélni", s utalt arra, hogy pénteken együtt vacsorázik a Magyar Amerikai Koalíció Mikulás-napi ünnepségén a kormányfővel.