Nem jár teljes táppénz az ápolónak, ha nem oltatja be magát

2009.12.08. 18:32 Módosítva: 2009.12.08. 20:48
A veszprémi megyei kórház arra hívta fel a dolgozók figyelmét, hogy aki nem oltatja be magát H1N1 ellen, az nem jogosult teljes táppénzre. A 100 százalékos táppénz akkor jár a foglalkozási betegség után, ha valaki mindent megtett a védekezés érdekében, mondta az Indexnek Rácz Jenő főigazgató. A kórház vezetője szerint úgy nem lehet megszervezni a védekezést, ha a kórházi dolgozók egy része kieshet a munkából a betegség miatt.

A veszprémi kórház főigazgatójának magánvéleménye szerint szerencsésebb lett volna az egészségügyi intézményekben dolgozóknak kötelezővé tenni az oltást. Mint Rácz Jenő az Indexnek elmondta: a dolgozók egy része továbbra sem kérte az ingyenes oltást. Nagyon nehéz úgy tervezni a védekezést, ha a kórház személyzetének egy része nem védett, és betegsége miatt a legkritikusabb pillanatokban nem tud dolgozni. Ebben az esetben az egészségügyi dolgozó nem magánember, hanem egy rendszer nélkülözhetetlen eleme, hangsúlyozta Rácz Jenő.

A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház vezetője nemrég egy körlevélben hívta fel a dolgozók figyelmét arra, hogy aki nem oltatja be magát, annak egyénileg kell vállalnia a felelősséget a következményekért.

Meghalt egy krónikus beteg

Elhunyt egy H1N1-vírussal is fertőzött, de krónikus beteg férfi Csongrád megyében - közölte a Szegedi Tudományegyetem klinikai központja.

A beteg a klinika egyik társintézményében vasárnap hunyt el, de bővebb információt csak szerdára ígértek.

A férfi a huszonegyedik, akinek a halála összefüggésbe hozható a H1N1 vírussal Magyarországon. (MTI)

A kórház vezetése igyekezett mindent megtenni, hogy a dolgozók megfelelő tájékoztatást kapjanak az új influenza veszélyeiről és a lehetséges védekezésről, közölte Rácz Jenő. Meghívták a regionális tiszti főorvost az intézménybe, és az előadását a kórházi intranetre is feltették. Ezután küldtek egy levelet a dolgozóknak arról, mikor kaphatják meg a térítésmentes oltást. Az oltásnál mindenki aláírt egy nyilatkozatot is. Aki nem kérte az injekciót, az aláírásával vállalta, hogy lemond az oltás által nyújtott védelemről, megfertőződése esetén pedig a munkáltatót nem terheli felelősség, mondta Rácz Jenő.

A kórházban dolgozók 100 százalékos táppénzre jogosultak, ha az intézményben munka közben kapnak el valamilyen betegséget, ez ugyanis foglalkozási megbetegedésnek számít. Aki lemond a védőoltásról, nem hord maszkot, az nyilván lemond a védekezés lehetőségéről is, és ennek következményeit magának kell vállalnia, azaz csak normál táppénzt kap. Ez olyan, mint ha valaki egy építkezésen azért sérül meg, mert nem vette fel a védősisakot - ezért sem lehet a munkáltatót felelősségre vonni, mondta Rácz Jenő.

Elképzelhető olyan eset is, hogy egy beteg a kórházban egy olyan dolgozótól kapja el a fertőzést, aki nem oltatta be magát. Ha emiatt kártérítést követel, azért a dolgozónak kell vállalnia a felelősséget. A kórház az aláírt nyilatkozatokkal bizonyítani tudja, hogy mindent megtett a fertőzésveszély elhárítására, mondta Rácz Jenő.

A veszprémi kórház a napokban kapott megrendelést arra, hogy H1N1-fertőzötteket is ellásson (korábban a régióban a Fejér megyei kórházba szállították a fertőzötteket). Veszprémben egyelőre tíz ágyat különítettek el a fertőzöttek ápolására, jelenleg két nem súlyos beteg fekszik ezek a részlegen.

Az intézményben bizonyos osztályokon már korábban bevezettek látogatási tilalmat, és az intenzív osztályon is elkülönítettek két ágyat a súlyos állapotba került fertőzötteknek. Mint Rácz Jenő elmondta: a betegségek számának emelkedésével arra számítanak, hogy a sürgősségi osztályon lesz majd először érezhető a nagyobb terhelés. A főigazgató szerint nagyban segítené a védekezés megszervezését, ha a kórházak megkapnák a kormánnyal nemrég megkötött egyezség alapján járó többletfinanszírozást.