Árpád
-3 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Orbán utcahosszal veri Mesterházyt

2009.12.16. 13:57
Ha közvetlenül választanánk kormányfőt, a Fidesz jelöltje 36, a szocialistáké 7 százalékot kapna. A Nézőpont felmérése szerint érzékelhető Gyurcsány visszatérése, és ennek sok MSZP-hívő sem örül annyira.

Mesterházy Attilát csak a megkérdezettek 7 százaléka választaná miniszterelnöknek, míg Orbán Viktort 36 százalék; Mesterházynak azután sem sikerült érzékelhetően növelnie támogatottságát, hogy ő lett a szocialisták miniszterelnök-jelöltje - tartalmazza a Nézőpont Intézet decemberi felmérése.

A közvélemény-kutatás szerint a pártok támogatottságában sem történt jelentős változás az előző hónaphoz képest: a Fidesz őrzi előnyét a szocialistákkal szemben.

Gyurcsány visszatért

Az összes megkérdezett körében a Fidesz 39 százalékot, az MSZP 10 százalékot ért el. Az aktív szavazók között a Fidesz minden második válaszadó támogatását bírja, míg az MSZP csak 12 százalékot ért el. A Jobbik támogatottsága az összes megkérdezett körében 6 százalék, az aktív szavazók között 7 százalék.

"Úgy tűnik, a 2009-ben megbukott Gyurcsány Ferenc még 2009-ben vissza akar térni. Az MSZP országos listáján elfoglalt negyedik hely nem egyszerűen protokolláris kötelezettség a korábbi közjogi méltóság felé, hanem a volt kormányfő győzelmét jelzi a párton belüli hatalmi harcokban. De hiába győzte meg az MSZP-t Gyurcsány, a választók szemében nem lett hitelesebb" - áll a Nézőpont elemzésében.

Megosztottak az MSZP-szimpatizánsok

Az intézet szerint októberben a megkérdezettek 9, decemberben pedig 12 százaléka mondta, hogy a választásokig vissza kellene térnie az előző miniszterelnöknek a "politika élvonalába". Ugyanakkor a választók 75 százaléka a listaállítás után is ellenzi Gyurcsány szerepvállalását. Ebben a kérdésben az MSZP-tábor teljesen megosztott: 48 százalék örül, 46 százalék viszont nem örül annak, hogy a volt miniszterelnök-pártelnök visszatért.

Mesterházyt novemberben a megkérdezettek 5, decemberben 7 százaléka választotta volna kormányfőnek egy közvetlen választáson. Továbbra is Orbán Viktort választanák a legtöbben kormányfőnek, a megkérdezettek 36 százaléka, Bokros Lajosra pedig 16 százalék adná a voksát.

A Nézőpont Intézet reprezentatív telefonos kérdőíves felmérése a 18 év feletti magyar lakosság körében készült december 7. és 9. között ezer ember megkérdezésével.