Bokros: A Jobbik nemzetellenes, mert tönkretenné az országot

2009.12.21. 10:01 Módosítva: 2009.12.21. 14:08
Nyilvános vitára hívja Bokros Lajos az MDF miniszterelnök-jelöltje Vona Gábort, a Jobbik kormányfő-jelöltjét. A közgazdász be akarja bizonyítani Vonának, hogy a Jobbik szélsőséges politikája tönkreteszi, elárulja Magyarországot. Vona szerint épp a Bokros által fémjelezett neoliberális társadalom- és gazdaságpolitika a nemzetellenes, de kész vitázni Bokrossal, ha az MDF össze tud gyűjteni elég kopogtatócédulát az országos listaállításhoz.

"Az Önök gondolatai és programpontjai – megvalósulásuk esetén – szegénységbe és szolgaságba taszítanák a magyar embereket" - írja Vona Gábornak nyílt levelében Bokros Lajos.

A MDF miniszterelnök-jelöltje szerint a Jobbik nemzet –és társadalomellenes, amikor azt mondja, hogy nem kell visszafizetni az IMF hitelt, amely megmentette hazánkat az államcsődtől. "Ön pontosan tudja, hogy a teljes magyar közszolgáltatást, a mentők munkába állását, a rendőrség finanszírozhatóságát, több tízezer ember lakáshitelét, több százezer ember munkahelyét veszélyeztetik az ilyen mondataikkal. Önök nem a békét és a fejlődést, hanem a káoszt és a lecsúszást szolgálják" - írja Bokros.

A levél szerint Magyarország ismét az államcsőd közelébe kerülne, ha - ahogy a Jobbik kampányol - elkergetnék a multinacionális vállalatokat Magyarországról. Bokros szerint ha hazaküldenénk az ország legnagyobb adófizetőit, például az Audit, a Siemens-t és mindazokat a cégeket, amelyek ötszörösére növelték a magyar exportot a rendszerváltás időszakához képest, és oroszlánrészt vállaltak a munkahelyteremtésben, az ország nemzeti jövedelme abban a pillanatban a felére csökkenne, a munkanélküliség a két és félszeresére növekedne, az adóbevételek pedig drasztikusan csökkennének.

Meggyőződésem, hogy az Önök populista demagógiája tönkreteszi Magyarországot, ezért arra kérem, üljünk egy asztalhoz, hogy véleményünket egy kulturált vita keretében részletesen kifejthessük, ütköztessük – és ezáltal megváltoztathassuk - írja levelében Bokros Lajos.

Vona Gábor válaszlevelében azt írta:nem a Jobbik programja nemzetellenes, hanem az a neoliberális társadalom- és gazdaságpolitika nemzet- és társadalomellenes, amelynek Bokros Lajos "világszerte hírhedt élharcosa", és az a politika, amely "a profit, a nagytőke és a multinacionális mamutvállalatok oltárán képes feláldozni embereket, közösségeket, kultúrákat és értékeket, vagyis mindent".

A Jobbik elnöke elégtételként éli meg, hogy az "ideológiai vargabetűivel és a politikai hullák sorozatos feltámasztásával a magyar közélet legbizarrabb pártjává" vált MDF, oda jutott, hogy most már a korábban napi szinten szélsőségesezett Jobbik hátán felmászva kíván némi figyelemhez jutni.

Vona ugyanakkor késznek mutatkozott a vitára Bokrossal. Mint írta: a választási esélyeket tekintve valódi ellenfeleinek a Fidesz és az MSZP miniszterelnök-jelöltjeit tartja, de mindig is a nyílt és korrekt vita híve volt.

Vona a vita időpontjául a kampánynak azt az időszakát javasolja, "amikor már kiderült, mely pártok tudták összegyűjteni az országos listaállításhoz szükséges ajánlószelvényeket anélkül, hogy csaláshoz folyamodtak volna" - utalt az egy éve a ferencvárosi időközi választásokon történtekre, amelyben az MDF is érintett volt.

Vona Gábor időhúzásra játszik: mindenki számára egyértelmű, hogy komolyan vehető gondolatok és program híján így próbál menekülni a vita elől, közölte Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF Elnökségének tagja. Az MDF szerint a választóknak pontosan az ajánlószelvények leadása előtt van joguk megismerni a jelöltek programját. Bokros Lajos a Jobbik jelöltjének megfutamodása ellenére továbbra is fenntartja ajánlatát. Amennyiben Vona Gábor mégsem mer kiállni, az MDF januárban részleteiben ismerteti a Jobbik nemzet – és társadalomellenes, finoman szólva is „egyszerű” politikájával szembeni érveit, közölte Kerék-Bárczy Szabolcs.