Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Indexes újságíró nyerte a Soma-díjat

2010.01.11. 20:06

Magyari Péter, az Index újságírója kapta a kiemelkedő tényfeltáró cikkekért járó Gőbölyös Soma-díjat a Magyarországon és a régióban zajló gázüzletekről szóló sorozatáért. Az öt részből álló cikksorozat feltárja a magyarországi gázháborúk részleteit és a térséget uraló orosz befolyást. Magyari a díjjal egymillió forintos pénzjutalmat is kapott.

Fotók: Barakonyi Szabolcs
Fotók: Barakonyi Szabolcs

A döntést a Gőbölyös Soma Alapítvány háromtagú kuratóriuma hozta meg, szempontjaik közül a legfontosabbak a munka alapossága és az írásmű társadalmi jelentősége.

Az alapítványt Gőbölyös József újságíró - ahogy barátai hívták, Soma - 2000-ben történt halála után hozták létre barátai és kollégái a fiatal, 37 éven aluli újságírók tényfeltáró munkáinak díjazására. Az elismerést minden évben január 11-én, Soma születésnapján adják át.

IV0C6042

Idén harmadszor jutalmaztak Soma-díjjal indexes újságírót: 2005-ben Bogád Zoltán, 2008-ban pedig Bodoky Tamás vehette át az elismerést. 2002-ben Blénessy Gábor (Korridor, TV2) és Rajnai Attila (Élet és Irodalom), 2003-ban Haszán Zoltán (Népszabadság), 2004-ben Mong Attila (Figyelő, InfoRádió), 2006-ban Szabó M. István (Magyar Narancs), 2007-ben Vajda Éva (Manager Magazin), 2008-ban Bodoky Tamás mellett Bódis András (Heti Válasz), 2009-ben Brückner Gergely (Figyelő) és Pethő András (Origo) nyerte meg a díjat.