Megdicsért bennünket a Freedom House

2010.01.12. 17:36
Magyarország továbbra is a stabil demokráciák közé tartozik, tavaly is a legjobb értékelést kapta a politikai és a polgári jogok tiszteletben tartása terén a Freedom House-tól.

A washingtoni központú független kutatóintézet Magyarország 2009-as demokrácia-teljesítményét az előző két évhez hasonlóan a legmagasabb osztályzattal értékelte mindkét vonatkozásban, a politikai és a polgári jogok tekintetében (az 1-től 7-ig terjedő skálán ez 1-es osztályzatot jelent).

A demokrácia terjedését 1941 óta világszerte támogató nem kormányzati szervezet besorolása szerint Magyarország a vizsgált 194 országból azon 89 közé tartozik, amely szabadnak minősül. Egyelőre csak az államok besorolása ismert, a részletes országjelentéseket, köztük a magyarországi demokrácia helyzetének értékelését csak később, valószínűleg tavasszal teszi közzé a Freedom House.

A válság kapcsán megemlítették Magyarországot

A világjelentéshez kapcsolódó tanulmány egyetlen vonatkozásban említi Magyarországot, mint amelyet Bulgária és Lettország mellett a kelet-közép-európai régióban a legjobban sújtott a globális gazdasági válság.

Magyarország szomszédjai közül Ausztria, Szlovénia és Szlovákia - akárcsak a korábbi években - a legmagasabb osztályzatokat kapta. Románia teljesítménye változatlanul mind a politikai, mind a polgári jogok terén eggyel rosszabb, 2-es értékű volt.

Horvátország egy osztályzatot javított a politikai jogokat illetően, így a legjobb, 1-es besorolást kapta, a polgári jogok vonatkozásában 2-es maradt. Szerbia ugyancsak eggyel jobb - a tavalyi 3-as után 2-es - osztályzatot kapott a politika jogok tekintetében, a polgári jogok területén változatlanul 2-es volt az eredménye. Ukrajna teljesítményét mindkét kategóriában változatlanul 3-asra értékelték.

Visszaszorulóban a szabadság

A Freedom House általánosságban megállapította, hogy tavaly ismét visszaszorulóban volt a világon a szabadság; 2008-hoz képest a nem szabad országok száma 42-ről 47-re növekedett, a részben szabadnak minősülő államok száma pedig 62-ről 58-ra csökkent (a szabad világhoz tartozó államok száma változatlanul 89 volt).

Az intézet negyedik éve folyamatosan a globális szabadság, a demokrácia visszaszorulásáról ad hírt. Idei jelentésének a szabadság globális eróziója címet adta, megjegyezve, hogy a világjelentés csaknem 40 éves történetében ez a leghosszabb negatív periódus.

A Freedom House kiemelte a tavalyi iráni utcai tiltakozások elleni brutális hatósági fellépést, valamint azt, hogy továbbra is a Közel-Kelet országaiban tapasztalható a legnagyobb elnyomás. A szervezet a legsúlyosabb negatív példák között említette, hogy Kínában sok olyan aktivistát tartóztattak le, aki több szabadságot és a kommunista párt uralmának végét követelte, Oroszországban pedig újságírókat és jogvédőket gyilkoltak meg. A világjelentés szerint 2008-hoz képest tavaly erősödött az elnyomás Iránban, Oroszországban, Venezuelában és Vietnámban.

A Freedom House 1972 óta állítja össze a politikai és polgári jogok érvényesüléséről szóló éves világjelentéseit.