Az egész országban erősen havazik

2010.01.21. 07:25 Módosítva: 2010.01.21. 10:20
Szinte az egész országban havazik, egyedül keleten nincs egyelőre hó. A fővárosban is sok hó esett, a főutakat folyamatosan takarítják, a mellékutcákat viszont még el se kezdték. Az országban mindenhol lelassult a közlekedés az utakon, a Dunántúl északi részén csak száz méterre lehet ellátni.

Egyedül a keleti határ mentén nem esik csapadék, máshol országszerte havazik, derül ki az időkép.hu térképéről. Lelassult a közlekedés a havazás miatt csütörtök reggel az országban, a munkagépek folyamatosan tisztítják az utakat, a csapadékos helyeken a fő- és mellékutak mindenütt havasak, latyakosak, közölte az Útinform.

Az autópályák burkolata többnyira havas, vagy latyakos, a Balatonnál és a Dunántúl északi részén korlátozottak a látási viszonyok, néhol csak száz-kétszáz méterre lehet ellátni. Járhatatlan, megközelíthetlen település nincs az országban.

Árokba borult egy hókotró

Éjszaka hat centiméter friss hó hullott Budapesten, azonban reggel már gyengül a havazás, délelőtt várható még hószállingózás, mondta az Indexnek Rápkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese. A BKV közlése szerint a havazás nem okozott nagyobb fennakadást a budapesti közlekedésben.

6 centi friss hó hullott Budapesten.
6 centi friss hó hullott Budapesten.

Árokba csúszott egy tizenhárom tonnás hókotró Budán, a XII. kerületben csütörtökön reggel, mondta Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. helyettes szóvivője a Független Hírügynökségnek. A szerda esti ónos eső miatt lefagyott úton csúszott meg a Költő utca közelében, nem tud magától visszamenni az útra. Senki sem sérült meg, a mentését elkezdték. A szóvivő figyelmeztetett, hogy a szerda esti ónos eső miatt a hóréteg alatt több helyen jeges felület lehet, ezért vigyázniuk kell az autósoknak.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. nyolcvan munkagéppel egész éjjel takarította Budapest útjait, jelenleg is 709 hómunkás dolgozik a fővárosban, mondta Horváth.

A főútvonalakat folyamatosan takarítják, a mellékutakon azonban csak nehezen lehet közlekedni: egyik kollégánk háromnegyed óra alatt sem tudott lejutni a III. kerületi Tábor-hegyről. A mellékutak takarítását csak akkor tudják megkezdeni, ha megszűnik a havazás, mondta Horváth.

Pesten már nem mindenhol esik a hó, ezért ott már több helyen dolgoznak a mellékutakon is. Ha az előrejelzéseknek megfelelően délutánra eláll a havazás, akkor holnap reggelre tudják az összes utcát letakarítani.

havazás budapest 0121 1 D CIM20100121002

Kemény fagyok várhatók

Menetrend szerint indultak csütörtökön reggel a vonatok, a havazás egyelőre nem okozott komolyabb gondot a vasúti közlekedésben, csak kisebb késések vannak. Peiper Károly, a MÁVINFORM ügyeletese a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a budapesti elővárosi vonatoknál a Budapest-Vác vonalon fordulhatnak elő kisebb, maximum 5-6 perces késések.

havazás budapest 0121 2 D CIM20100121011

A hét végéig felszakadozik a felhőzet, ezért nem várható jelentős mennyiségű csapadék, azonban kemény fagyok lesznek éjszaka az egész országban. Budapesten is -6, vasárnap -8 fok is lehet hajnalban, mondta Rápkai Zsolt.