Judit
3 °C
7 °C

Az egész országban erősen havazik

2010.01.21. 07:25 Módosítva: 2010-01-21 10:20:50
Szinte az egész országban havazik, egyedül keleten nincs egyelőre hó. A fővárosban is sok hó esett, a főutakat folyamatosan takarítják, a mellékutcákat viszont még el se kezdték. Az országban mindenhol lelassult a közlekedés az utakon, a Dunántúl északi részén csak száz méterre lehet ellátni.

Egyedül a keleti határ mentén nem esik csapadék, máshol országszerte havazik, derül ki az időkép.hu térképéről. Lelassult a közlekedés a havazás miatt csütörtök reggel az országban, a munkagépek folyamatosan tisztítják az utakat, a csapadékos helyeken a fő- és mellékutak mindenütt havasak, latyakosak, közölte az Útinform.

Az autópályák burkolata többnyira havas, vagy latyakos, a Balatonnál és a Dunántúl északi részén korlátozottak a látási viszonyok, néhol csak száz-kétszáz méterre lehet ellátni. Járhatatlan, megközelíthetlen település nincs az országban.

Árokba borult egy hókotró

Éjszaka hat centiméter friss hó hullott Budapesten, azonban reggel már gyengül a havazás, délelőtt várható még hószállingózás, mondta az Indexnek Rápkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ügyeletese. A BKV közlése szerint a havazás nem okozott nagyobb fennakadást a budapesti közlekedésben.

6 centi friss hó hullott Budapesten.
6 centi friss hó hullott Budapesten.

Árokba csúszott egy tizenhárom tonnás hókotró Budán, a XII. kerületben csütörtökön reggel, mondta Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. helyettes szóvivője a Független Hírügynökségnek. A szerda esti ónos eső miatt lefagyott úton csúszott meg a Költő utca közelében, nem tud magától visszamenni az útra. Senki sem sérült meg, a mentését elkezdték. A szóvivő figyelmeztetett, hogy a szerda esti ónos eső miatt a hóréteg alatt több helyen jeges felület lehet, ezért vigyázniuk kell az autósoknak.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. nyolcvan munkagéppel egész éjjel takarította Budapest útjait, jelenleg is 709 hómunkás dolgozik a fővárosban, mondta Horváth.

A főútvonalakat folyamatosan takarítják, a mellékutakon azonban csak nehezen lehet közlekedni: egyik kollégánk háromnegyed óra alatt sem tudott lejutni a III. kerületi Tábor-hegyről. A mellékutak takarítását csak akkor tudják megkezdeni, ha megszűnik a havazás, mondta Horváth.

Pesten már nem mindenhol esik a hó, ezért ott már több helyen dolgoznak a mellékutakon is. Ha az előrejelzéseknek megfelelően délutánra eláll a havazás, akkor holnap reggelre tudják az összes utcát letakarítani.

havazás budapest 0121 1 D CIM20100121002

Kemény fagyok várhatók

Menetrend szerint indultak csütörtökön reggel a vonatok, a havazás egyelőre nem okozott komolyabb gondot a vasúti közlekedésben, csak kisebb késések vannak. Peiper Károly, a MÁVINFORM ügyeletese a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a budapesti elővárosi vonatoknál a Budapest-Vác vonalon fordulhatnak elő kisebb, maximum 5-6 perces késések.

havazás budapest 0121 2 D CIM20100121011

A hét végéig felszakadozik a felhőzet, ezért nem várható jelentős mennyiségű csapadék, azonban kemény fagyok lesznek éjszaka az egész országban. Budapesten is -6, vasárnap -8 fok is lehet hajnalban, mondta Rápkai Zsolt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?