2024. július 5. 18:00
Spanyolország 0
Németország 0
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Hét rendőrt vehetnek elő Magyar Róbert szökése miatt

2010.01.26. 13:41
Hét parancsnoki beosztásban lévő rendőr is hibázott, amikor Magyar Róbert megszökött a házi őrizetből. A BKV-sztrájk miatt kevés volt a rendőr, de aki volt, az is lassan reagált. Aztán pedig a bíróságon keringett a jelentés két napig.

Hét parancsnoki beosztásban lévő rendőr hibázott Magyar Róbert szökésénél, mondta Tóth Gábor, budapesti rendőrfőkapitány. Sajtótájékoztatóján neveket nem közölt, de azt mondta, hogy a váltásparancsnoktól a kerületi kapitányig érintettek rendőrök.

Magyar Róbertet körözi a rendőrség
Magyar Róbertet körözi a rendőrség

Magyar Róbert január 16-án reggel tűnt el XIII. kerületi lakásából, ahol házi őrizetben volt, mivel előzőleg már három évet folyamatosan előzetes letartóztatásban töltött, de ügyében még nem született elsőfokú ítélet sem. Szökését, ami jogilag nem minősül fogolyszökésnek, hiszen nem a hatóság őrizetéből tűnt el, csak január 17-én este észlelték, a perét tárgyaló bíró pedig további két nappal később értesült róla.

Az eset miatt indított vizsgálat kiderítette, hogy a szökés napján a XIII. kerületi kapitányságról huszonhat rendőrt vezényeltek máshova elsősorban a BKV-sztrájkkal kapcsolatos munkákra, az örsön ezért csak hatan maradtak.

Ők késve teljesítették az ellenőrzési és értesítési kötelezettségüket, a vizsgálat szerint magáért a szökésért azonban nem terheli őket felelősség, mert Magyar Róbert rendes ellenőrzés mellett is elszökhetett volna.

2007-ben még szigorúan őrizték
2007-ben még szigorúan őrizték

Egyelőre vizsgálják, hogy fegyelmi vagy büntetőeljárás induljon az érintett rendőrök ellen. A legtöbben fegyelmire számíthatnak, azonban egy-két esetben nem zárható ki a súlyosabb büntetést maga után vonó kötelességszegés.

A legsúlyosabb mulasztást a váltásparancsnok követte el, aki a váltáskor nem mondta az új rendőröknek, hogy ellenőrizzék Magyar Róbertet.

A vizsgálat szerint Magyar 16-án délután négykor ment be a lakásba, a rendőrök először másnap reggel nyolckor mentek ki ellenőrizni, de nem találták ott. Ennek ellenére még háromszor ellenőrizték, mielőtt jelentették volna a történteket. A bíróságon megadott telefonszámra kellett volna telefonálniuk, de csak írásban jelentettek, az irat pedig két napig keringett a bíróságon.

A szökés miatt a rendőrség vizsgálja a kar- és lábperec bevezetését a hasonló esetekben, ugyanis a vizsgálat szerint ez segíthetett volna.