Jolán
2 °C
4 °C

Nem voltak beoltva az elhunyt kismamák

2010.01.26. 15:46
A H1N1-fertőzés következtében eddig meghalt öt kismama közül egy sem volt beoltva az új vírus ellen. Legalább huszonöt állapotos nő került kórházba a H1N1 vírus miatt, közülük mindössze ketten kapták meg a védőoltást.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos közölte: az a két nő, aki megkapta az oltást, az antivirális kezelés után nagyon gyorsan meggyógyult. A betegség valószínűsége átlagosan 7-10-szeres lehet a terhes nők körében világszerte, Magyarországon a H1N1 vírus miatt intenzív osztályon ápolt betegek 20 százaléka volt állapotos a járvány csúcspontján. Jelenleg hat kismama van kórházban, egyikük sincs lélegeztetőgépen.

A kórházba került kismamák száma csökken, de az intenzív osztályon ápoltak száma egyelőre az összes beteg körében nem csökken, ez majd később következik be.

A legutóbb, az új típusú influenzával összefüggésben a budapesti Kútvölgyi Kórházban meghalt kismamával kapcsolatban Falus Ferenc megjegyezte: az elhunyt családja megtiltott mindenféle információközlést a betegség részleteiről, körülményeiről.

Előfordulhatnak elváltozások

Általánosságban az országos tiszti főorvos annyit elmondott, hogy ha valakinek súlyos légzési elégtelenséggel járó betegsége van, előfordulhat, hogy a lélegeztetés következtében a tüdő nem épül fel azonnal és teljes mértékben. Ilyenkor kialakulhatnak a tüdőben elváltozást okozó szövődmények, amelyek további kezelést igényelnek. A mesterséges gépi lélegeztetés egyébként is "az élettani folyamatokba való súlyos beavatkozás" - hangsúlyozta.

Kitért arra, hogy a becslések szerint a terhes nők 17 százaléka kapott H1N1 vírus elleni védőoltást. Ez az arány alacsonyabb az országos átlagnál annak ellenére, hogy a nőgyógyászok egységesen támogatják a vakcina beadását.

Eddig 107 halott

Összesen 107-en haltak meg eddig H1N1-fertőzés miatt Magyarországon, közülük mindössze négyen voltak beoltva a vírus ellen. A 4 beoltott közül ketten "végállapotban voltak", tehát az oltás nem segíthetett rajtuk, az újinfluenza pedig nem befolyásolta állapotukat.

A harmadik betegnek nagyon súlyos bakteriális tüdőgyulladása volt, ezért nem egyértelmű a dokumentumok alapján, hogy az újinfluenza szövődménye lett volna a halál oka, míg a negyedik elhunytnál az adatok egyelőre hiányosak - mondta az országos tiszti főorvos.

Arról is beszélt, hogy "a vártnak megfelelő vagy még annál is jobb" a védettség aránya a társadalom egészét tekintve a beoltottak körében, mert 70-80 százalék helyett hozzávetőleg 87-90 százalékos ez a mutató.

Folytatni kell az oltást

Az eddig meghaltak kilencven százaléka megmenthető lett volna a védőoltással, ezért az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az eddigiekhez hasonlóan továbbra is fontosnak tartja, hogy a kockázati csoportba tartozók éljenek a védőoltás lehetőségével. Három-négymillió potenciális veszélyeztetettje van az országban a járványnak, ők az idén tavasszal és ősszel vagy a jövő tavasszal kaphatják meg a fertőzést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?