Titkos a halasi zárt osztály belső vizsgálata

2010.02.02. 16:37
Keddre készült el a kiskunhalasi pszichiátriai intézet belső jelentése, de a megalázott betegek ügyében tett megállapításokat titkolják. A rendőrség ettől függetlenül nyomoz az ügyben.

Szemérem elleni erőszak miatt nyomozást rendeltek el a Kiskunhalasi Pszichiátriai Intézetben, mert fölmerült annak gyanúja, hogy az ott ápolt, magatehetetlen betegek sérelmére szexuális erőszakot követtek el. Az ügyész azt is hozzátette: erős a gyanú arra is, hogy a betegeket meg is ütötték.

Az eset még január végén robbant ki, amikor két ápolónő feljelentést tett kollegáik ellen. Elmondásuk szerint az alkalmazottak többször szexuális játékokra kényszerítették, megalázták és verték a zárt osztályon ápolt betegeket, férfi ápoltakat férfi ápoltakkal való együttlétre buzdítottak.

Az eseteket jelezték az otthon igazgatónőjének, aki belső vizsgálatot indított, de az ügyben más előrelépés nem történt. Ezért döntöttek úgy, hogy az ügyészséghez és a sajtóhoz is fordulnak.

A nyomozás folyamatban van, lezárultáig legalább két hónap telik el, amelyet az ügyész még két hónappal meghosszabbíthat. "Négy hónapon belül szerintem sokkal tisztábban fogunk látni" - mondta Téglás Péter, kiskunhalasi vezető ügyész.

A belső vizsgálatot  is bekérik, de konkrétumokat egyelőre maga az ügyész sem tud. "Hallottam arról, hogy készült ilyen jelentés, de az események jellege és a személyek érintettsége miatt ehhez nem fűzök nagy reményeket."

A Bács-Kiskun megyei rendőrség szóvívője, Mihályné Bornemissza Eleonóra kérdésünkre elmondta, hogy hivatalból ők sem kapják meg a belső vizsgálat eredményét, egyelőre várnak rá, hogy az igazgatónő ezt rendelkezésükre bocsássa. A kihallgatások megkezdődtek, a nyomozás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik.

"A mai napon idézték be azt a két hölgyet, akik a bejelentést megtették, az eljárás során tanúként hallgatják meg őket. Bízunk benne, hogy az eljárás nagyobb léptekkel fog haladni ezután."

Próbáltuk elérni az otthon igazgatónőjét, Simon Ilonát, ám ő nem tudott rendelkezésünkre állni. Az otthon betegeinek jogi képviselője, Petrich István úgy nyilatkozott: bár rendszeresen jár a betegekhez, fogadóóráin nem tapasztalt olyan jeleket, melyek ilyen eseményekre utaltak volna.