Novák Előd felajánlotta választókerületét Budaházynak

2010.02.03. 12:02 Módosítva: 2010.02.03. 13:46
A Jobbik alelnöke a békesség kedvéért felajánlotta saját XI. kerületi választó körzetét az előzetesben ülő Budaházy Györgynek. Novák Előd a kuruc.info-n közzétett válaszlevelében az internetes oldalt vádolta meg azzal, hogy viszályt szít a párt és a „politikai foglyok vezéralakja” között, azt állítva, hogy a Jobbik hagyta cserben Budaházyt.

„A kuruc.info sértett szerkesztője bosszúból gerjesztett konfliktust a Jobbik és a politikai foglyok vezéralakja közt, megmutatva, milyen az, ha független a párttól. Most pedig a nemzeti oldal belharcán röhög a libsi média.” – írta Novák Előd, a Jobbik alelnöke a kuruc.infón szerdán közzétett írásába. Novák szerint nincs, és nem is volt ellentét régi barátjával, a szélsőjobbos lap újságírója csak azért próbálkozott ennek elhitetésével, mert Budaházyhoz hasonlóan maga is lemaradt a jobbikos képviselőjelöltségről.

Novák 2007-ben az  Erzsébet hídon feloszlatott tömegben   Fotó: Szigetváry Zsolt
Novák 2007-ben az Erzsébet hídon feloszlatott tömegben
Fotó: Szigetváry Zsolt

Akuruc.info kedden indított vitasorozatot azzal a felvetéssel, hogy a párt cserbenhagyta a Budaházyt, pedig a pártvezetés tudta, hogy egy képviselőjelöltséggel mentelmi jogot adhat börtönben ülő férfinak, akit egyébként többek között „bűnszervezetben elkövetett terrorcselekménnyel, emberölés előkészületével” vádolnak.

A cikkel együtt közölték Budaházy levelét is, amelyben bejelentette, hogy megváltoztatva korábbi álláspontját, vállalja az indulást, és független jelöltként megmérettetné magát, annak érdekében, hogy kikerüljön a rács mögül.

Novák szerdai cikkében azt állítja, már többször felajánlotta Budaházynak, hogy választókerületében, a XI. kerületi Őrmezőn induljon független jelöltként. A jobbikos vezető szerint ez az ajánlat most is áll, és felszólítja a kuruc.infót, hogy az oldalak összeugrasztása helyett szervezze meg Budaházy támogatását, egyben javasolja, hogy Toroczkai László legyen a kampányfőnöke. Ha gyorsan összeszedik és leadják a szükséges 750 kopogtató cédulát, Budaházy már február közepén hivatalosan is képviselőjelölt lehet, ami automatikusan az őt érintő büntetőügyek felfüggesztésével jár.

A Jobbik alelnök érvelése szerint kevésbé jó megoldás lett volna, hogy Budaházyt „rászorultsági alapon” felveszik a párt jelöltlistájára, mert a Jobbik éppen a „politikusbűnözés” szolgálatába állított mentelmi jog eltörlését vette fel programjába. A Jobbik történelmi lehetőség előtt áll – érvel Novák, ezért a fő szempont a párt minél jobb választási eredménye. „Ennek, tehát közvetve a haza sorsának kell alárendelni a személyes érdekeket. Tehát az a kérdés csak: mi hoz több szavazatot?”

Budaházy fő ellenfele Kupper András fideszes képviselő-jelölt lehet. A 17 fővárosi választókörzetben indul még az MSZP-s Józsa István, aki 2006-ban még 52-48 nyerni tudott Kupper ellen. Novák a Jobbik, az MDF színeiben pedig várhatóan Kerék-Bárczy Szabolcs indul majd.

Az Index már korábban beszámolt arról, hogy jogerős börtönbüntetés, vagy közügyektől való eltiltás hiányában nincs jogi akadálya annak, hogy a 2006-os zavargások és egy későbbi focilabdabomba gyártása miatt több rendben megvádolt Budaházy előzetes letartóztatása közben induljon a képviselőségért. Képviselőjelöltekre kiterjed a honatyákra vonatkozó mentelmi jog, így az egyéni képviselőjelöltek az ajánlószelvények benyújtása és választási bizottsági regisztrációja, a listás jelöltek, pedig a pártlisták regisztrációja után csak a törvényben foglalt kivételes esetekben vonhatók eljárás alá. A mentelmi jog érvénybe lépése nem vonja maga után az előzetes letartóztatás megszűnését, arról külön bírói döntés születik. A hónapok óta börtönben ülő Budaházy letartóztatását januárban hosszabbították meg újabb 90 napra.