A Fidesz Simicskót jelöli Orbán Anita helyett

2010.02.07. 21:34 Módosítva: 2010.02.07. 22:20
A Fidesz Országos Választmányának elnöksége Simicskó Istvánt jelöli Budapest 16. számú egyéni választókerülete Fidesz-KDNP-s indulójának.

A kerületben a korábbi tervek szerint Orbán Anita indult volna, de Orbán egészségügyi okok miatt nem tudja vállalni az országgyűlési képviselő-jelöltséget – közölte a Fidesz vasárnap.

Tavaly december közepén vált véglegessé, hogy kik indulnak a Fidesz-KDNP színeiben a 2010-es országgyűlési választásokon az egyéni választókerületekben. Az egyéni jelöltek végleges névsoráról a döntést a Fidesz országos választmánya hozta meg.

Orbán Anita külpolitikai és energetikai szakértő, a Constellation Energy Institute igazgatója, a Heti Válasz állandó szerzője. A héten még többször egyeztett vele egy már felvett interjúról az Index, amelyben a következő parlament előtt álló, energetikával kapcsolatos feladatokról kérdeztük. A Twitteren és a Facebookon is egész héten jelöltként viselkedett. Csak az MTI-nek kiadott fideszes közlemény után jelent meg az alábbi üzenet a Twitter oldalán: "Kedves Mindenki, ami az MTI-közleményben szerepel, igaz, egészségügyi okból visszalépek." Vasárnap esti megkeresésünkre nem reagált.

Orbán Anita 35 éves, három gyermek édesanyja.

A visszalépéséről szóló hír alig néhány órával az előtt jelent meg, hogy elkezdenék kiküldeni a választóknak az ajánlószelvényeket, vagyis a hivatalos jelöltállítási folyamat kezdete előtt szinte az utolsó pillanatban.

A helyette induló Simicskó István 1998 óta képviselő, 2006 óta a KDNP, előtte a Fidesz frakciójában dolgozott. A most elmúló ciklusban a nemzetbiztonsági bizottság elnöke. Korábban mindig területi listáról szerzett mandátumot.