Az ÁNTSZ aggódik az új partidrog miatt

2010.02.10. 17:00
Az ÁNTSZ arra kéri a BRFK-t, hogy fontolja meg eljárás megindítását a mefedron nevű új partidrog miatt. A szert műtrágyaként árulják, a legtöbb országban legális.

A mefedron nevű új partidrog veszélyeire hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ. A növényvédő szerként legálisan árusított anyag hatása hasonló az ecstasyéhoz, de a mefedron olcsóbb és könnyen hozzáférhető az interneten. A egyik legnagyobb baj vele, hogy egyelőre nem lehet tudni, mennyire veszélyes. A műtrágyának álcázott, legális partidrogról bővebben cikkükben olvashat>>>

Az ÁNTSZ felvette a kapcsolatot a Drogfókuszponttal. A készítményt a BRFK laboratóriuma beazonosította, a VPOP pedig többször is foglalt már le ilyen anyagot. Az ÁNTSZ felkérte a BRFK-t, hogy mérlegeljék egy eljárás megindítását. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak a vonatkozó jogszabályok szerint nincs lehetősége helyszíni  ellenőrzésre, illetve nincs nyomozati jogköre sem az eltérő felhasználású készítmények vizsgálatára, állítják.

A bárki által megvásárolható műtrágya okozta január végén egy tizennyolc éves angol fiú, november végén egy tizenhat éves angol lány halálát. Feltehetően ugyanettől a szertől halt meg [1] decemberben egy tizennégy éves brightoni lány is.