Éjjel-nappal rendőr vigyázhat a házi őrizetesekre

Lapszemle

2010.02.11. 07:40
Még mindig nem lehet tudni, mi lesz a házi őrizetesek megfigyelésével azután, hogy januárban megszökött Magyar Róbert.

A legveszélyesebb házi őrizetesek a nap 24 órájában rendőri megfigyelés alatt állhatnak a jövőben, írja a Népszabadság. Ez a gyakorlat 2003-ig volt érvényben, azóta a házi őrizetes zaklatásának minősül, ha a rendőrség napi három alkalomnál gyakrabban tart ellenőrzést.

A törvény lehetőséget ad a házi őrizetesek nyomkövető eszközökkel való megfigyelésére, a rendszer kiépítésének magas költségeire hivatkozva a kormány még 2003-ban leállította a fejlesztéseket.

A Népszabadság arról is ír, hogy az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tárgyalások folytat Szlovákiával, Szlovéniával és Ausztriával egy közös, a házi őrizeteseket megfigyelőrendszer kiépítéséről. A négy ország összefogásával gyorsabban és olcsóbban épülhet ki az új nyomkövető rendszer.

A házi őrizet kérdése akkor került előtérbe, amikor idén januárban megszökött Magyar Róbert, aki a vád szerint megbízást adott a Ragyás Tóniként ismert H. Antal meggyilkolására. A rendőrök másfél napig nem néztek rá Magyarra. Az más kérdés, hogy Magyar akkor is meg tudott volna szökni, ha az előírt napi három alkalommal megjelennek nála a rendőrök.