Nem molesztálták a pszichiátriai betegeket

2010.02.12. 19:14 Módosítva: 2010.02.12. 19:46
A belső és a független szakmai szervezetek által végzett vizsgálatok szerint nem molesztálták vagy bántalmazták a gondozók a megyei önkormányzat kiskunhalasi pszichiátriai otthonában és a kecskeméti szociális intézményében élő betegeket, amelyekről a sajtóban felhozott vádak szóltak - közölte a megyei közgyűlés elnöke. Az ügyet a rendőrség még vizsgálja.

A vizsgálat megállapítása szerint a bejelentésben nem szerepeltek konkrét események és időpontok, általánosságokban és ellentmondóan beszéltek a betegek bántalmazásáról, s az abban jelzett szexuális események megtörténtére vonatkozóan a meghallgatások során konkrét információ, tény nem merült fel -  mondta Bányai Gábor közgyűlési elnök, aki egyben a Fidesz országgyűlési képviselője is. Bányai hangsúlyozta: a kiskunhalasi Pszichiátriai és Fogyatékos Betegek Otthonában történt vizsgálatokról szóló, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által a múlt héten kiadott közlemény ezt alátámasztotta.

A kiskunhalasi intézményt két, korábban elbocsátott ápolónő jelentette fel. Ők a pszichiátrián megalázott, súlyosan bántalmazott és szexuálisan kihasznált betegek eseteiről számoltak be a médiumoknak. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kecskeméti Közoktatási, Gyermekvédelmi és Szociális Intézményét szintén elbocsátott alkalmazottak jelentették fel, s nyilatkoztak a sajtónak arról, ami állításuk szerint ott történt.

Bányai Gábor ez utóbbi kapcsán elmondta: a kecskeméti intézményben három olyan esetről tudnak, amikor nagyon súlyos állapotban lévő, dühöngő gyermeket elkülönítettek, izoláltak a többiektől, gondozói felügyelettel. Hangsúlyozta, hogy nem volt több eset, nem volt dühöngőszoba, a testi épsége és a többiek védelme érdekében kellett elválasztani a dühöngő gyereket a nyugodtan viselkedőktől. Az esetek 2009 szeptembere előtt történtek.

Mint hozzátette, a megyei önkormányzatnak nincs jogosítványa arra, hogy az intézményben engedélyezzen úgynevezett gumiszobát, ami az igazi dühöngő. Ezért aztán nem tudják hol ellátni azokat a fiatalokat, akik átmeneti időre hirtelen agresszívvé válnak és a közösség számára veszélyt jelentenek.

A közgyűlés elnöke utalt arra: a megyében nincs gyermekpszichiátriai osztály, ahol ezeket a gyerekeket, fiatalokat kezelés alá lehetne vonni, ezért Szegedre vagy Budapestre kell őket kezelésre szállítani. A politikus szerint elkerülhetetlenné válik, hogy a megyei kórházban gyermekpszichiátriai osztályt hozzanak létre.

Bányai Gábor kitért arra, hogy a közgyűlés alelnökével Font Sándorral (Fidesz) együtt be fog nyújtani egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy ezekben a speciális intézményekben elkülönített és felszerelt, izolált helyiségeket alakítsanak ki, ahol ezeket a gyerekeket önmaguktól és társaiktól elkülönítve lehetne megnyugtatni.

A két intézményben történteket a rendőrség ügyészi felügyelet mellett vizsgálja, de a vizsgálatot még nem fejezték be.