Kevesebb diákra szabták a felvi.hu-t

2010.02.16. 14:14 Módosítva: 2010.02.16. 14:59
Az Educatio Kft. szerint nem omlott össze elektronikus jelentkezési rendszerük hétfő este, csupán túlterheltté vált. A felsőoktatásba jelentkezők szerint viszont nem lehetett használni a felvételi funkciókat. A jelentkezési határidőt kedd este 10-ig hosszabbították meg.

“Ma délután döntöttem el hogy jelentkezek a felsőoktatásba és miután a fizetés és paramétereinek az elolvasása és a hozzá kapcsolódó tranzakciók voltak hátra, lefagyott a szerver...”

“Már több, mint egy órája elérhetetlen a felvi.hu, a leadási határidő előtt...”

felvihu halott 01

“2 és fél órája addig sem jutok el, hogy a felhasználó nevemmel belépjek.” Ilyen és ehhez hasonló problémái akadtak a felsőoktatásba az e-felvin keresztül jelentkezőknek tegnap este. Volt olyan, aki négy órai próbálkozással 2 főiskolát tudott megjelölni, és minden egyes módosítás 10 percet vett igénybe. Előfordult az is, hogy egy iskolát háromszor rögzített a rendszer. Ha pedig valaki újra be szeretett volna jelentkezni, a kijelentkezés után már nem sikerült visszalépnie.

"Nem omlott össze, csak lelassult"

Gáti Mátyás, az Educatio Nonprofit Kft. sajtófőnöke szerint nem állt le tegnap este a felvi.hu, csak annyira sokan jelentkeztek egyidőben, hogy a rendszer lelassult, és csak keveseket engedett be. “Mivel még éjfél előtt is többezren akartak egyidőben belépni, ezért voltak olyan percek, amikor úgy tűnt, hogy leállt a rendszer. A csúcspont az volt, amikor 8000 klikkelés történt egyidőben. Ezért lassult le a rendszerünk, de akik már beléptek, azok tudták folytatni regisztrációjukat.”

Gáti tájékoztatása szerint 21:35 és 21:51 között illetve 22:10 és 22:55 között állt fenn a probléma.

felvihu halott 05

“A honlap hónapok óta hibátlanul működik, de azok, akik az utolsó másodpercre hagyják a jelentkezést, előfordul, hogy így járnak. Pont emiatt tesztelik folyamatosan a rendszert, hogy ez elkerülhető legyen.” Felvetésünkre, hogy a nagy érdeklődésre számítva esetleg bérelhettek volna erre az időszakra extra szervert, a sajtófőnök nem tudott konkrét választ adni.

Az Oktatási Hivatal elnöke szerint sem omlott össze a rendszer, csupán a túlterheltség miatt leállították, majd újraindították. Bakonyi László elmondta: béreltek extra szervereket erre az időszakra, de az összterhelés a háromszorosa volt az elmúlt éveknek.

felvihu halott 03

“Ennek az lehetett az oka, hogy február 15-e az idén hétfőre esett. Eddig a határidő mindig hétvégén járt le, ezért mindenki már az utolsó nap előtt leadta a jelentkezését. Most viszont mindenki megvárta vele a hétfőt.”

Ezért a hiba miatt a jelentkezési határidőt február 16-án 22 óráig meghosszabbítják. A kora délutáni órákig ezer új e-felvételi érkezett be a hivatalba, és 50 új regisztráció is történt.

Sorozatos hibák

A rendszer fenntartása évente többszázmillió forintba kerül, de pontos számot sem az Oktatási Hivatal elnöke, sem az Educatio sajtófőnöke nem tudott mondani. Gáti Mátyás szerint annyi bizonyos, hogy ezzel az összeggel több, összefüggő rendszert üzemeltetnek, és az alkalmazottak bérét is ebből fizetik.

felvihu halott 02

A tegnapi rendszerhiba már nem az első ilyen eset. Február 4-én a középiskolába felvételizők és az érettségire jelentkező diákok adatainak egy része tűnt el. Az Educatio Kft. szóvivője szerint ez nem az ő hibájuk volt, az Oktatási Hivatal szerint viszont ez is az ő szervereiken történt. A hivatal minden esetet vizsgál, feljegyzéseket készít az ügyről, és akár kártérítésre is kötelezheti az Educatiot. “A hétfői esetben a nagyközönség számára biztosítunk kárpótlást, oly módon, hogy meghosszabbítjuk a jelentkezési határidőt.”

Idén körülbelül 44 ezren jelentkeztek eddig a felsőoktatásba elektronikusan. Tízezer körül van azoknak a száma, akik elkezdték a jelentkezést, de nem fejezték be. Ezeket az eseteket az Educatio Kht. egyesével fogja vizsgálni, és elektronikus értesítést is küld, amiben lehetőséget ad, hogy befejezzék a regisztrációt.

felvihu halott 04