Előzetesben a Zrínyi-egyetem rektora

2010.02.18. 13:41 Módosítva: 2010.02.18. 19:25
Március 18-ig előzetes letartóztatásba helyezték a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát és egy másik gyanúsítottat is, a határozat ellen mindketten fellebbeztek. Előkerült egy harmadik gyanúsított is, aki informálta a rektort a DHL-nél történtekről. Ő szabadlábon védekezhet.

Előzetes letartóztatásban helyezte csütörtökön a Budai Központi Kerületi Bíróság Sz. Jánost, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorát, akit befolyással való üzérkedéssel gyanúsítanak.

Zamecsnik Péter, a rektor ügyvédje a bíróság épületében elmondta, hogy a bíróság az eljárás befolyásolásának, meghiúsításának veszélye miatt rendelte el a március 18-ig szóló előzetes letartóztatást.

Sz. János mellett a másik gyanúsítottat is előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. A határozat ellen mindketten fellebbeztek.

Ihász Sándor fővárosi főügyész az MTV Este című műsorában szerdán arra a kérdésre válaszolva, hogy meg tudja-e erősíteni azt az értesülést, mely szerint az ügy őrizetbe vett másik gyanúsítottja D. László, a DHL Freight ügyvezető igazgatója, azt mondta: "meg tudom erősíteni, bár a nevet nem mondom".

A rektor jószolgálati közreműködőnek tartja magát

A rektor a bíróság előtt rövid vallomást tett. Zamecsnik Péter tájékoztatása szerint ebben ártatlanságát hangoztatta, és elmondta: jóhiszemű, jószolgálati közreműködő volt, segíteni akarta a nemzetközi szállítmányozási céget, hogy az ott felmerült cselekmények ne kapjanak sajtónyilvánosságot. Ezt azért tette, mert ezzel a céggel egyébként kapcsolatban állt, vallotta a rektor.

Az ügyben meggyanúsították a DHL nemzetközi szállítmányozási cég egyik vezetőjét is, ő a gyanú szerint segítségére volt a rektornak. A gyanúsításban az áll, hogy a DHL-nél dolgozó ember információkkal segítette a rektort, de ezzel kapcsolatban már kiderült - Zamecsnik Péter közlése szerint -, hogy azokat az információkat, amelyekről szó van, az internetről, a DHL honlapjáról is le lehet tölteni.

Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy a DHL és a rektor már korábban is kapcsolatban álltak, mivel az egyetemnek próbált Sz. János támogatást szerezni a szállítmányozási cégtől.

A Független Hírügynökség szerint Zamecsnik Péter ügyészségi vizsgálatot kér, mert szerinte a rendőri jelentésben az áll, hogy ügyfele ellenállt, amikor megérkeztek a házkutatást végző nyomozók. Az ügyvéd szerint valójában az történt, hogy kommandósok törték rá az ajtót, rögtön földre vitték, ekkor szerzett könnyebb sérüléseket a homlokán, a csuklója pedig a szorosra húzott bilincstől sérült meg.

Van egy harmadik gyanúsított is

Az ügynek van egy harmadik gyanúsítottja is, aki szabadlábon védekezhet. Ezzel kapcsolatban az ügyvéd annyit közölt, hogy egy "vidéken élő, jól informált" emberről van szó, aki - az információk szerint - tájékoztatta a rektort a szállítmányozási cégnél felmerült cselekményekről.

A büntetőeljárást február 4-én rendelték el, előtte a hatóságok operatív eszközökkel felderítést végeztek: a rektort már tavaly október óta megfigyelték, mondta Zamecsnik Péter.

Kedden a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen és több magánlakásban tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda, egy hivatali befolyással üzérkedés bűntette miatt indult nyomozás részeként. Úgy tudni, a rektor egy nemzetközi csomagszállító cég magyar leányvállalatának vezetőit kereste meg azzal, hogy a cég futárai fegyver- és drogkereskedelembe keveredtek, azonban a kapcsolatai révén el tudja simítani az ügyet. Ehhez viszont az kell, hogy a társaság az általa ajánlott biztonsági céget alkalmazza, illetve néhány vezetőjét váltsa le az általa mondott emberekre. A rendőrség szerint az ügy másik két gyanúsítottja - köztük a cég egyik igazgatója - segítette a rektort a bűncselekmény elkövetésében.

Sz. János, az elfogásakor ellenállt, és a homlokán kisebb horzsolás keletkezett. Az NNI tájékoztatása szerint a gyanúsított panasszal azonban nem élt a rendőri intézkedés ellen. A házkutatásokon több bizonyítékot is lefoglaltak, amelyek alátámasztják a bűncselekményeket.

A DHL és a HM is megerősítette a gyanút

A Nemzeti Nyomozó Iroda szerdai közleményében hangsúlyozza, hogy a hivatali befolyással üzérkedés miatt folyamatban lévő eljárás a Honvédelmi Minisztérium és intézményei, így a Nemzetvédelmi Egyetem gazdálkodásával, működésével nincs összefüggésben.

Bocskai István, a honvédelmi tárca szóvivője szerdán a TV2 Mokka című műsorában megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a rektor azzal kereste meg a céget, hogy a rendőrség kábítószerrel való visszaélés és fegyverkereskedelem miatt nyomoz ellenük, de ő képes az ügyet "pozitív irányba befolyásolni". Cserébe azt kérte, hogy a céggel szerződésben álló biztonsági szolgálatot cseréljék le egy általa megnevezett cégre.

A DHL nemzetközi szállítmányozási cég szerda este rövid közleményben azt írta: "a DHL Supply Chain megerősíti azt a tényt, hogy alkalmazottait érintő állításokkal keresték meg a céget bizonyos szolgáltatásokért cserébe 2009 augusztusában, és hogy egy a cégtől független külső személyt a rendőrség ezekkel az állításokkal összefüggésben őrizetbe vett".

Visszavonták a katonai ügyészség szóvivőjének kinevezését

Visszavonták a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivőjének kinevezését szerdai nyilatkozata után és fegyelmi vizsgálatot indítottak ellene; az ügyészség Ács Tibor magánvéleményének tartja kijelentéseit, közölte a HírTV csütörtökön. Ács Tibor a HírTV-nek adott nyilatkozatában gengszterszervezetnek titulálta a minisztérium tulajdonában lévő HM EI Zrt.-t, mert szerinte a szervezet nyugdíjasokat foglalkoztat vissza, akik ellen hatáskör hiányában nem folytathatnak eljárást.

„A volt szóvivő az elmúlt hetekben - egy vesztegetési ügy miatt - őrizetbe vett hivatásos katonákkal kapcsolatban nyilatkozott a televíziónak" - írják. A letartóztatások híre a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektorának őrizetbe vétele után röppent fel.

A Budapesti Katonai Ügyészség szerdai közleménye szerint előzetes vizsgálatot folytattak le, ami alapján megállapították, hogy Ács Tibor "mint szóvivő nyilatkozatot nem tett, egy újságíróval folytatott magánbeszélgetést telefonon, melynek során az újságíró Ács Tibor tudta és beleegyezése nélkül rögzítette a beszélgetést".

Az elhangzottak nem a katonai ügyészség hivatalos álláspontját tartalmazták, azok Ács Tibor alezredes kellőképpen át nem gondolt, magánvéleményét tükröző kijelentései voltak, tették hozzá. Emiatt a katonai ügyészség a híradásokban megjelentektől elhatárolódik. A szóvivő esetleges felelősségét a katonai ügyészség fegyelmi eljárásban kivizsgálja, tették közzé. (MTI)