Nem fértek el a szocpolcsalás vádlottjai

2010.03.09. 15:45
Elkezdődött Miskolcon a Taktaközben történt szocpolcsalások bírósági pere. Az ügynek több mint kétszáz vádlottja van. A bíróságon nincs akkora tárgyalóterem, ahol mind elfértek volna, ezért egy irodaház konferenciatermét bérelték ki.

Az ügy nyomozati anyaga 24 ezer, a vádirat több mint négyszáz oldal. Ez utóbbit nyomdában sokszorosították, mert a fénymásolók nem bírták volna a munkát. A vádlottakat legalább ötven ügyvéd védi. Mivel a bíróságon nincs akkora tárgyalóterem, ahol a vádlottak és védőik elfértek volna, ezért a Nemzetközi Kereskedelmi Központ irodaházának konferenciatermében tartják a tárgyalást.

A vádlottak között banki alkalmazottak, ügyvédek, építési vállalkozók mellett a szerencsi önkormányzat építésügyi osztályának volt vezetője is ott van. Vesztegetéssel, csalással, közokirat-hamisítással vagy hivatali visszaéléssel vádolják őket.

Olyan családokat kerestek meg, akik jogosultak voltak a szocpol felvételére, elintézték a banknál a kérelmet. Több településen összesen 43 lakhatatlan házat építettek, az építési hatóság azonban megadta az engedélyt ezekre a házakra. A jogtalanul felvett szociálpolitikai támogatások összege körülbelül 450 millió forint.