Március 15.

2010.03.15. 14:00
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ifj. Hegedűs Lóránt szerint igenis van az egész népre kiterjedő kollektív bűn.

    „Amikor a bűn és a bűnös eggyé válik, akkor már nem lehet meggyőzni a gonoszt, tisztítótűzzel kell elüldözni.”

    „Ugyan a békesség saruját kell hordanunk, de néha nem árt lecserélnünk egy bakancsra.”

    „Ha Szent Pál megtérését nem isteni beavatkozásnak tekintjük, akkor csak a zsidó világösszeesküvést szolgálta ő is.”

    „A magyar református egyház csak a cionizmus egyik tankja, amely a palesztinok elleni mészárlást támogatja” – támadta ifj. Hegedűs egyháza vezetőit.

    Az istentiszelet végére megérkezett Vona Gábor, a Jobbik elnöke is. A templom környékén tudósítónk szerint nagyon sok a rendőr.

  •  

     

    marc15 272
    fotó: Földes András

    A Petőfi-szobornál a kordonon kívül álló tömeg folyamatos fújolását és fütyülésát látva Demszky Gábor a demokrácia és a szabadság ünnepének méltatása után arról beszélt, hogy a Jobbik egy terroristavezér mellett kampányol, egyenruhás emberei masíroznak országszerte, ártatlan cigányokat, zsidókat, másként gondolkodókat félemlítenek meg, és politikusok ellen szerveznek terrorakciókat. Tudósítónk szerint Demszky ezzel még jobban fölhergelte az őt fújoló tömeget, amely tojásbiztos távolságban van a színpadtól, és minden eszközzel azon igyekszik, hogy belefojtsa a szót a főpolgármesterbe.

     

    marc15 192
    Jobbik feliratú sapka a tömegben

    Demszky azt is mondta, hogy ő hamarosan visszavonul a közéletből (a tömeg erre azt skandálta, hogy „börtönbe, börtönbe, börtönbe”), de mindig ki fog állni a vértelen, demokratikus átmenet egykori eszméi mellett. Demszky felszólított hallgatóságát, hogy menjenek el szavazni, és a demokratikus pártokat válasszák. Azt mondta, hogy ő az összes parlamenti pártot ilyennek tartja, és a parlamenten kívüli pártok jelentős részét is, de a Jobbik biztosan nem ilyen.

  • reggel 09
  • Ahogy Demszky Gábor elkezdte a demokrácia ünnepéről szóló beszédét a Petőfi-szobornál, a kordonon kívül több ezresre duzzadt tömeg azonnal elkezdett fújolni és fütyülni, jelentette tudósítónk. A beszédből így nem lehet érteni semmit. A Március 15. téren erős a rendőri biztosítás.

  • Szerinte 2006-ban Tusnádfürdőn nem lett volna szabad arról beszélnie, hogy a baloldal mindig ráront a hazára. Mesterházy attól tart, hogy a Fidesz győzelmével egy szűk, gátlástalan elit tekintélyuralmi rendszer kiépítésén dolgozik majd. „Csak a szocialisták szabhatnak gátat a középkori lázálom visszatérésnek.” Beszédét az „éljen Magyarország, hajrá, demokraták!” köszöntéssel zárta. Az MSZP ünnepi rendezvénye ezzel befejeződött.

    fotó: Huszti István
  • Az MSZP-s miniszterelnök-jelölt remek tanulmányi eredményeit és külföldi ösztöndíjait sorolja, és kitartó munkára biztat másokat is.

  • A „vissza kell verni a jobboldal hazugságait!” mondatánál.

  • A korrupció írmagját is kigyomlálná. Emlékeztetett, hogy az MSZP kész lett volna korrupcióellenes törvények elfogadására, de a Fidesz ezeket sohasem támogatta. Szerinte a Fidesz a Jobbik szövetségese.

  • Az MSZP-t nem szeretőket kéri szépen, hogy szavazzanak a szocialistákra. Szerinte vannak korrupt emberek, de nincsenek korrupt közösségek.

  • A Hazatérés Temploma előtt nyoma sincs a szinte már szokásos gárdista erődemonstraciőnak. Az utóbbi években ifj. Hegedűs Lóránt temploma körül a nemzeti ünnepekkor rendre komoly felvonulást rendeztek radikális jobboldali szervezetek. A templom előtti tér egyébként építkezés miatt el van kerítve, ezért nem is lehetne hol gyülekezni. Odabent viszont már tele vannak a széksorok, az ünnepi istentiszteletre várnak az emberek.

  • Mesterházy Attila szerint Orbán Viktor a rossz közérzetet erősítette csak, amikor a kormány minden kezdeményezésére nemet mondott. Pedig néha a fideszes polgármesterek is elismerik, hogy sokat fejlesztettek városaikon.

  • Az MSZP miniszterelnöke józan haladásról beszél. Szerinte az alkotmányt választotta az ország és nem a Szent Korona-tant. „Nincs két Magyarország” – szól a megosztottság ellen. A Fidesz szerinte elhitette az emberekkel, hogy minden baj oka a kormánytöbbség volt.

  • Nagyon erős a rendőri biztosítás a Március 15. téren, ahol egy órakor Demszky Gábor főpolgármester mond beszédet. A közeli Kossuth Lajos utcában tudósítónk huszonhárom rendőrségi autót számolt össze. Az Erzsébet híd Március 15. tér felőli oldalán letiltották a gyalogosforgalmat. A rendezvény helyszínét kordonokkal vették körül, oda csak meghívóval lehet bemenni. A kordonon belül harmincan-negyvenen lehetnek, azon kívül több száz ember áll, többen árpádsávos zászlókat tartanak.

  • A szabadság és az ország újjáépítésére szólított fel március 15-i ünnepi beszédében Kósa Lajos (Fidesz) Debrecenben.

    „Ma már tudjuk, hogyan lehetetlenítették el a tisztességgel dolgozó magyar emberek jövőjét, hogyan vitték haza az állami vállalatokból talicskaszámra a pénzt, hogyan csapolták meg az önkormányzatok számláit, ma már tudjuk, mi fér el egy Nokia-dobozban” – mondta a fideszes politikus. Kósa felhívta a figyelmet, hogy a király április 11-én írta alá a törvényeket, ekkor győzött a forradalom és az alkotmányos rend. Azóta április 11-e a magyar forradalom és szabadságharc békés győzelmének napja, Debrecenben a város napja. „Április 11-e a mi életünkben is döntő fontosságú lesz” –" - utalt Kósa a közelgő választásokra. (MTI)

  • Mesterházy Attila már a második mondatában elorbánozta magát. Ők, mármint a Fidesz, megosztották a nemzetet, az MSZP viszont nem tenne ilyet. A közönség félpercenként tapsol, ha nem is túl nagy elánnal.

  • Horváth Csaba a Fidesz „itt az idő” szlogenjére építette mondandóját Horváth. „Be kell látni, hogy mi sem vagyunk hibátlanok és tévedhetetlenek, de képesek vagyunk tanulni” – mondta. 1848 példájából a multikulturalitást és az összefogást emelte ki. „Nem szabad hagyni, hogy a szabad fejlődést korlátozni akarók és bakancsos szövetségeseik növeljék befolyásukat.” Jancsó Miklós filmrendező követte videón.

  • Az MSZP őszi főpolgármester-jelöltje a „gyűlölködés mocskától” védené összefogással Budapestet.

    Horváth Csaba (fotó: Huszti István)

     

  • Az MSZP rendezvényét szavalatával nyitó Galkó Balázs épp most kapott Hiller Istvántól kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.

  • Tucatnál is kevesebb ellentüntető igyekezett kiabálással megzavarni az MSZP rendezvényét. A hangoskodókat a rendőrök elvezették.

    SZT 8306-Edit
    fotó: Szémann Tamás
  • Már hatszázan is lehetnek az MSZP ünnepségén. Kiss Péter, Steiner Pál, Lendvai Ildikó, Vadai Ágnes és Kökény Mihály jelentek meg a párt vezetői közül eddig. A műsor Galkó Balázs tolmácsolásában a Nemzeti dallal kezdődött. Utána videóbejátszások jöttek szimpatizánsoktól. A vászonról üzenők szerint a fejlődés és a gondoskodás pártja az MSZP, és a választás tétje, hogy előre tör-e a szélsőjobb.

  • Információink szerint Demszky Gábort többen megpróbálták lebeszélni arról, hogy március 15-én beszédet mondjon, mert kockázatosnak ítélték a főpolgármester nyilvános szereplését. Tafferner Éva a BRFK szóvivője azt mondta, hogy a rendőrség a március 15-i rendezvényeket nem sorolta be külön a várható kockázat alapján, mindenhol a szükséges erőkkel készül a biztosításra.

  • Három-négyszáz ember jelent meg a budapesti a Kammermayer Károly téren, az MSZP ünnepségén, jelentette tudósítónk. A rendezvényre busszal is érkeztek szervezett érdeklődők, járműveiket rendőri felvezetés kísérte végig a Károly körúton. Sok nemzeti zászló és a négyzet alakú MSZP-tábla. Két pódium is van a téren, a program fél egykor kezdődik, de pár percet csúszni látszik.

  • Magyarország haladásának az a feltétele, hogy az országban végre rend legyen, jelentette ki Lázár János, fideszes hódmezővásárhelyi polgármester. „Mi magyarok milliók szenvedésével fizettünk a XX. század történelmi leckéjéért, fizettünk a bolsik miatt, és fizettünk a nyilasok miatt. A szélsőség – a mai időkben akár jöjjön jobbról – nem kiút, hanem maga a zsákutca. (...) A szélsőség maga a rendetlenség” – mondta a politikus. „Az igazi csapda az, hogy ha a rendet párt- vagy magánhadseregek akarják megteremteni. A rend fönntartása nem adható gebinbe.” (MTI)

  • „A magyarság nem vereségre született, és 1848. március 15. óta tudja, hogyan kell győzni” – mondta Borkai Zsolt, olimpiai bajnok tornász, Győr fideszes polgármestere a városi ünnepségen. Több ezer ember előtt metaforákat sorolt a közelgő választásokra utalva. „Új szelek fújnak, ha mi is akarjuk.” „Merjünk együtt nagyot álmodni!” (MTI)

  • Románia köztársasági elnöke közleményben üdvözölte az ünneplő romániai magyarságot.  „A romániai magyaroknak magyarságukra és román állampolgárságukra egyformán büszkének kell lenniük” – írta Traian Băsescu. Szerinte az európai identitás lehet identitásuk harmadik pillére. (MTI)

  • Mindössze pár tucat egyenruhás rendőrt lehet látni a Múzeumkertnél. A környező utcákban is csupán nehány rendőrségi kisbusz várakozik. Néhány árpádsávos zászlót látni a tömegben. Páran csendben kormányellenes transzparensekkel sétálgatnak, jelentette tudósítónk.

  • A rendőrség mindet engedélyezte. Van miből válogatni! (MTI)

  • Az elmúlt évekhez képest meglepően sokan, ezer-ezerötszáz ember nézi a Nemzeti Múzeum kertjében rendezett hivatalos ünnepseget. Főleg családosok vannak, éppen a modern családok 12 pontját olvassák fel, olyan fontos pontokkal, minthogy ne a tévé és a számitógép nevelje a gyerekeket. Dobó Kata azt kéri, hogy ne csak a mozi legyen a közös program. Ez a hetedik pont. Politikusok feltűnése itt most nem várható.