Folytatódik a Tubes-saga

2010.03.17. 13:10 Módosítva: 2010.03.17. 14:40
Egyelőre nem épülhet radarállomás a Tubesen, mert a Legfelsőbb Bíróság új eljárásra utasította az illetékes hivatalt. A minisztérium más helyszíneket is megvizsgál.

Most sem dőlt el, hogy megépülhet-e a pécsi Tubes-tetőn a NATO radarállomás, ugyanis a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság 2009. novemberi ítéletét és új eljárásra kötelezte az építési engedélyt kiadó Honvédelmi Minisztérium Építési Hivatalát.

Bocskai István, a minisztérium szóvivője elmondta, Szekeres Imre az LB döntésének megfelelően utasítja a HM Építési Hivatalát, hogy a Tubes mellett más helyszíneket is vizsgáljanak meg és kilencven napon belül hozzanak új határozatot a radarállomás építésének ügyében.

Vicze Csilla felperesi jogi képviselő az ítélethirdetés után az mondta: az LB döntése "a civilek, az önkormányzat és a környezetvédő szervezetek teljes sikerét jelenti". Az LB azt állapította meg, hogy az építési engedély jogszabálysértő - tette hozzá.

Vicze Csilla szerint a Tubesre szabályosan gyakorlatilag nem tervezhetnek, mint fogalmazott, "úgy tűnik, a Tubes megszabadult".

Megtámadták a határozatot

A per előzménye, hogy a közigazgatási eljárásban az első fokon eljáró katonai építésügyi hatóság, majd pedig másodfokon 2007. június 20-án a honvédelmi miniszter is engedélyezte a Tubes tetején a beruházást.

A közigazgatási eljárásban korábban megszületett másodfokú miniszteri határozatot azonban a perből később kizárt magánszemélyek, valamint jogi személyek - köztük Pécs városa - megtámadták a Fővárosi Bíróságon.

A Legfelsőbb Bíróság a felülvizsgálati eljárást zárt tárgyaláson folytatta le. Ítéletében hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság tavaly novemberi ítéletét és az azt megelőző részítéletet is, amely a Legfelsőbb Bíróság szerint tévesen zárt ki 26 magánszemélyt a perből.

A Legfelsőbb Bíróság ítéletének indoklásakor Kozma György bíró kiemelte, azért volt téves a magánszemélyeket kizáró fővárosi bírósági részítélet, mert a nemzetközi szerződések - közöttük az Aarhusi Egyezmény - tájékoztatási kötelezettséget rónak a hatóságokra a környezetvédelmet érintő ügyekben.

Nem rendeltek ki szakértőket

Emlékeztetett arra, hogy teljesíteni kell minden építési előírást és szerintük a Fővárosi Bíróság több építési és környezetvédelmi jogszabállyal kapcsolatban téves döntést hozott. A Legfelsőbb Bíróság kifogásolta azt is, hogy a Fővárosi Bíróság fontos környezetvédelmi kérdésekben nem rendelt ki szakértőket.

Az Alkotmánybíróság tavaly májusban kimondta, alkotmányellenes a katonai radar létesítését kizáró pécsi önkormányzati rendelet. A testület formai okból semmisítette meg a pécsi városi építési szabályozási tervet december 31-i hatállyal.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke február 8-án azt ígérte, nem lesz radar a Tubesen. Ha pártja alakíthat kormányt a választások után, "le kell ülnünk a NATO-val, és kell találnunk egy másik helyet", mondta Orbán.