Nézőpont: A Jobbik beérte az MSZP-t

2010.03.17. 16:14 Módosítva: 2010.03.17. 17:19
A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint a teljes népességen belül a Jobbik támogatása 1 százalékkal megelőzi az MSZP-t, az aktív szavazók körében pedig a két párt egyaránt 12 százalékon áll.

A Nézőpont Intézet március 12-14. között készült kutatása alapján az összes megkérdezett körében a Fidesz támogatottsága 45 százalék, a szocialistáké továbbra is 11 százalék, a Jobbiké pedig 12 százalék.

Az aktív szavazók körében (azaz akik két szűrőkérdés alapján is biztosra ígérik a részvételüket a következő választáson) a Fidesz 53, az MSZP 12 és a Jobbik is 12 százalékot szerezne.

A Nézőpont Intézet adatai szerint az elmúlt hét kiélezte a második helyért folytatott küzdelmet. A Jobbik és az MSZP aktív szavazótábora egyaránt 12 százalékon állt.

Pártok támogatottsága
az összes megkérdezett körében - Nézőpont
 
A Századvégnek 2009 végéig a Forsense végezte a méréseket, 2010. januártól a Kód Intézet.
A Nézőpont Intézet az "aktív szavazókat" méri, akik valóban el fognak menni szavazni.

A felmérés szerint potenciálisan mind az MDF, mind az LMP elérheti az 5 százalékos küszöböt. Ehhez azonban ugyanazokat a szavazókat kell megszólítaniuk. Amennyiben a következő hetekben a listaállítás sikeres lesz mindkét párt esetében, éles küzdelem várható közöttük a még el nem köteleződött, de potenciálisan általuk megszólítható szavazókért.

A Nézőpont intézet „aktív szavazónak” nevezi a választási részvételüket biztosra ígérő válaszadókat. Ez más eredményt mutat, mint a legtöbb közvéleménykutató által mért "biztos szavazó pártválasztó" fogalma.  A Nézőpont potenciális szavazótáborokat is számít az azon egyéb politikai kérdésekre igent válaszolókból, akik nem elkötelezettek (azaz nem jelöltek meg kedvenc pártot).

Pártok támogatottsága
az összes megkérdezett körében - 2010. február
 
*A Nézőpont Intézet az "aktív szavazókat" méri, akik valóban el fognak menni szavazni.

A Nézőpont Intézet adatfelvétele 2010. március 12. és 14. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán, telefonos megkérdezéssel. Az adatok hibahatára a minta nagyságtól függően legfeljebb +/- 3,2 százalék.