Magosz: milliárdos kár egy földeladásnál

2010.03.28. 12:32 Módosítva: 2010.03.28. 13:18
A Magosz igazgatója vasárnap egy sajtótájékoztatón kijelentette, egyértelműen bizonyítható, hogy Horváth Klára, MSZP-s képviselő egy magánbefektetőnek játszott ki egy bábolnai területet.

A Magosz szerint egyértelműen bizonyítható, hogy Horváth Klára, Bábolna MSZP-s polgármestere mindent megtett azért, hogy egy 240 hektáros bábolnai föld az államtól egy magánbefektető tulajdonába kerüljön. Az értékesítéssel a Magosz számításai szerint körülbelül 7,7 milliárd forint kár érte a magyar államot.

Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján felolvasta egy ingatlanforgalmazó cég hirdetését, amiben az említett 240 hektáros bábolnai telket mintegy nyolcmilliárd forintért kínálják eladásra.

A területet most az a cég akarja eladni, amely korábban két strómanon keresztül 227 millió forintért vásárolta meg egy olyan pályázat során, amit a bábolnai polgármester kezdeményezésére írt ki az állam.

Horváth Klára
Horváth Klára

A Magosz szerint Horváth Klára, országgyűlési képviselő nemcsak abban vett részt, hogy a területet átjátssza a külföldi befektetőnek, hanem tevékenyen hozzájárult ahhoz is, hogy a befektető megszerezze, értékesítse ezt a földet. Budai Gyula úgy látja, a polgármesternek a nyomozás során választ kell adnia arra a kérdésre, "mi volt neki ebben az üzlet".

A Fidesz korábban bejelentette, ha kormányra kerül, a bábolnai földeladás ügyét az elsők között fogja kivizsgálni. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt - mondta el Budai. Horváth Klára március 19-én az ügyre úgy reagált: a jogszabályoknak megfelelően döntött az önkormányzat az érintett földterületről. A Magosz vasárnapi tájékoztatója után pedig az MSZP közleményt adott ki, miszerint Horváth Klára múlt héten értesült arról, hogy a területet megvásárló cég értékesíteni kívánja a még mindig szántó besorolású földet.

A Magosz szövetségi igazgatója ezt megelőzően, február 19-én közölte, hogy újabb bábolnai földeladási ügyben nyomoz az ügyészség a település szocialista polgármestere ellen. (Az eredeti ügy egy 85 hektáros állami föld bérbeadásával kapcsolatos, amely Budai Gyula szerint jogszabályellenesen történt.)

Részletek

Budai Gyula korábbi, februári tájékoztatóján az ügy részleteit ismertetve azt mondta: 2007. március 10-én Horváth Klára közérdekű célokra, ipari park létrehozására hivatkozva kezdeményezte a nemzeti földalapkezelő szervezetnél 240 hektár állami földterület pályázati úton való értékesítését. Mint mondta, a 2007 júniusában kiírt pályázatot azonban nem a bábolnai önkormányzat, hanem két magánszemély nyerte, akik 227 millió forintot ajánlottak Bábolna 201 milliójával szemben. Hozzátette: 2007. október 10-én a két magánszemély tulajdonosként kezdeményezte a 240 hektár művelési ágból való kivonását és ipari parkká minősítését. Majd 2007. október 17-én a tulajdoni lapra rákerült egy banknak és egy kft.-nek a vételi és a jelzálogjog bejegyezése iránti kérelme.