Gyárfás
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Hallgatók és oktatók szócsatája a kaposvári rektorválasztás miatt

2010.03.30. 20:00
Visszautasította a Kaposvári Egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke kedden azokat a vádakat, amelyek a sikertelen rektorválasztás kapcsán a hallgatókat érték.

Drégelyi Kiss Endre HÖK-elnök a 29 fős szenátus két tagjával közösen tartott sajtótájékoztatóján közölte: titkos és demokratikus választás volt, így nem tudja, hogy hallgatótársai miként szavaztak. Egyúttal rágalomnak nevezte, hogy bárki "megvette" volna a szavazatukat, mint ahogy azt a Somogyi Hírlap sugallta.

A megyei napilap cikksorozatában azt sugallta, hogy a szenátusban szavazati joggal rendelkező nyolc hallgatói önkormányzati tag egységesen nemmel szavazott a jelenlegi rektor, a pályázaton egyedüliként indult Babinszky László megválasztására. A múlt szerdai, eredménytelenül zárult rektorválasztáson mindössze egy szavazat volt a különbség: 15-en szavaztak a jelenlegi rektor megválasztása ellen és 14-en mellette.

A keddi sajtótájékoztatón két oktató is durva támadásnak minősítette a hallgatókat ért vádakat. Balogh László, a gazdaságtudományi kar dékánja, valamint Szávai Ferenc, a Corvinus Egyetem és a Kaposvári Egyetem oktatója védelmébe vette a hallgatókat képviselő szenátusi tagokat.

A sajtótájékoztatón csaknem száz hallgató és oktató is megjelent. Elsőként az oktatók kérdezték a velük szemben ülőket, sérelmezve egyebek mellett a hallgatók viselkedését, a tanuláshoz való hozzáállását, és kifogásolták, hogy a rektor megkerülésével hívták össze a sajtótájékoztatót.

A rektori poszt betöltésére új pályázatot írnak ki. Az egyetem ügyeiről megbízatása lejártáig - 2010. június 30-ig - Babinszky László dönt, aki a történtek után három hétre szabadságra ment, s erre az időre az általános rektorhelyettes helyett a tudományos rektorhelyettest bízta meg az egyetem vezetésével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!