Fidesz: Panírban számolták a kenőpénzt

2010.03.31. 16:37 Módosítva: 2010.03.31. 16:37
A XVIII. kerületi Fidesz szerint a helyi vezető tisztségviselők a panír szót használták a kenőpénzek megnevezésére, több olyan ügyet is vizsgálnak, amelyben ez a szó szerepel. A Fidesz több falat is hazugságfalnak jelöl ki, ezekre az emberek tükröket ragaszthatnak ki.

A Fidesz szerint a "kultikus tárgy, a Nokia-doboz után itt a kultikus szó, a panír". Az ellenzéki párt XVIII. kerületi frakcióvezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az általuk létrehozott "sötét ügyek hivatalához" érkezett információk szerint a kerület vezető tisztségviselői ezt a szót használják a kenőpénz kifejezésére.

Információik szerint a panír az a pénzösszeg, amely a túlszámlázott munkák után a vállalkozóknál megmarad, majd később visszajut a megrendelőhöz, mondta Lévai István Zoltán.

Jelenleg négy olyan ügyet vizsgál az említett szervezetük a szocialista vezetésű XVIII. kerületben, amelyben a panír szó központi helyen szerepel. Ezek elsősorban az önkormányzati intézmények felújításaival kapcsolatos ügyek, amelyek abban egyeznek, hogy a piaci árnál lényegesen nagyobb áron kaptak meg MSZP-hez közeli vállalkozók munkákat, a panír pedig visszajutott a megrendelők zsebébe, mondta Lévai. Tájékoztatása szerint a négy ügynek - amelyet már jogászaik is vizsgálnak - a kárértéke több tízmillió forint.

Az ügyek közül példaként említette, hogy a XVIII. kerületi önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló cég, a Vagyon18 Zrt. 2008-ban mintegy százmillió forintot költött közbeszerzés nélkül intézményi felújításokra, a szintén önkormányzati tulajdonú Műszak18 Kft. pedig hasonló nagyságrendben végzett karbantartási munkálatokat az elmúlt egy évben. Az eljárásokban teljesen bevett gyakorlat volt, hogy a kerületi MSZP-s vezetők ismeretségi köreihez tartozó vállalkozók versenyeztetés nélkül kapjanak megbízásokat, mondta Lévai.

Emellett szólt arról is, hogy az önkormányzat által tavaly elvégeztetett, körülbelül százmillió forint értékű nyílászárócserék valós piaci értéke - a hozzájuk eljutott dokumentum szerint - csupán 50-60 millió forint.

A szerdai sajtótájékoztatón Ughy Attila fővárosi képviselő, fideszes országgyűlési képviselőjelölt arról beszélt, hogy "hazugságfalakat" állít fel a Fidesz a XVIII. kerületben. Az embereket arra kérik, hogy ezekre a falakra ragasszanak fel egy tükröt, hogy "az MSZP-s politikusok szembe tudjanak nézni a hazugságaikkal".

A XVIII. kerületi intézményfejlesztésekre kiírt közbeszerzések mindig törvényesek voltak, tavaly mintegy 405 millió forint értékben, reagált Kőrös Péter, a XVIII. kerületi MSZP-frakció vezetője Lévai István Zoltán fideszes képviselő felvetéseire.