Átvilágítják a Közbeszerzések Tanácsát

2010.04.02. 17:00
A Transparency International Magyarország (TI) egy nagyívű közbeszerzési kutatási elképzeléssel kezdte az évet: azt vizsgálnák, hogy a véleményük szerint ma már fenntarthatatlan hazai közbeszerzési rendszer milyen hibákkal küszködik. A szervezet rögtön az első lépésnél elakadt: vita bontakozott ki a Közbeszerzések Tanácsával az igényelt közérdekű adatokkal kapcsolatban.

A TI szerint az utolsó lökést a kutatás elkezdéséhez a GKI által tavaly készített "A közbeszerzési korrupció Magyarországon" tanulmány adta, amelyről az Index is beszámolt. Ebben az anyagban szerintük olyan összkép bontakozik ki a mai helyzetről, ami nem teszi lehetővé a hatályos rendszer fenntartását.

Mint megtudtuk, a kutatás két részből áll. Az első egy empirikus kutatás, amely a közbeszerzések különböző szintjein (önkormányzatok, közszolgáltatók, központi közigazgatás) monitorozza a közbeszerzési eljárás több garanciális, átláthatósági intézményeit (értékhatár, ellenjegyzés, közbeszerzési terv).

A másik pillér a közbeszerzési intézményrendszerrel foglalkozik. A Közbeszerzési Tanács illetve a Döntőbizottság tevékenységét tekintik át. A TI álláspontja szerint a ma már fenntarthatatlan rendszer  elsősorban  nem negatív emberi tényezőknek köszönhető, hanem rossz intézményi mechanizmusoknak, elhibázott szabályozásnak. Épp ezért a közbeszerzési intézmények elrendezést, a felelősségi rendszer kialakítását  kell áttekinteni első lépésben.

A szervezet megkereste Bakonyi Józsefet, a Közbeszerzések Tanácsának új elnökét, aki támogatásáról biztosította őket februárban. A Tanács azonban csak most a napokban kezdte el megküldeni azokat az adatokat, amit a TI kért.

Az Index megkérdezte a Közbeszerzések Tanácsának elnökét, hogy miért halad ilyen lassan az adatok biztosítása. Bakonyi József elmondta, hogy érdekeltek a közbeszerzések átláthatóságának és tisztaságának fejlesztésében, a közbeszerzési eljárások kapcsán már a közvélemény számára is érzékelhető, jelentős vállalkozói és állampolgári indulatokat generáló korrupciós botrányok felszámolásában és megakadályozásában. Ezért készséggel együttműködnek minden olyan kezdeményezéssel, vagy szervezettel, amely azonos célokat szolgál.

Bakonyi hozzátette: a TI adatkérését maradéktalanul teljesítik, függetlenül attól, hogy a kért adatok valóban a szűken vett közérdekű adatok közé tartoznak-e vagy sem. Az adatok 80 százalékát a napokban át is adták a TI-nek, a többit pedig április 9-ig rendelkezésre bocsátják. Közölte: az adatigény több mint 4 éves időintervallumot fog át, melynek kigyűjtése időt, és jelentős apparátusi munkát igényelt.