Két év börtön az MTV ostromáért

2010.04.12. 11:27
Hétfőn 2 év felfüggesztett börtönre ítélte nem jogerősen az MTV-székház egyik ostromlóját a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Eredetileg 3 ítélet meghozatalát tervezte a bíróság, de az egyik esetben nem készült el a várt szakértői vélemény, a másik vádlott pedig még nem gyógyult fel betegségéből.

Az MTV székházának 2006-os szeptemberi megtámadása miatt 40 feltételezett elkövető ellen emeltek vádat. Hétfőn a 21. rendű vádlott ügyében döntött a bíróság. A büntetlen előéletű fiatalembert 2év felfüggesztett börtönre ítélték. Az ítélet nem jogerős, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Az MTV székházát 2006. szeptember 18-án este azután támadta meg a tömeg, hogy a tüntetők egy csoportja hiába akarta beolvastatni petícióját a köztelevízióban, melyben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonöszödi beszéde miatt tiltakoztak volna. A rendbontók összesen 29 millió forintos kárt okoztak a televíziónak, a székház előtt pedig több autót is megrongáltak, illetve felgyújtottak.

A tettesek egy része ismeretlen maradt, végül az ügyészség 40 feltételezett elkövető ellen emelt vádat közérdekű üzem működésének megzavarása, hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, lopás és testi sértés miatt. A negyven vádlottból egy, Ekrem Kemál György időközben meghalt, több mint 30 embert pedig jórészt felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek.

Az MTV-székház ostromlóinak pere április 15-én folytatódik a PKKB-n, amikor várhatóan 2 ítélet is születik.