Edina
-12 °C
-3 °C

Harminckilencen bíróság előtt az MTV-székház ostromlói közül

2008.05.27. 14:26
Másfél év után indult meg a monstre per a 2006. szeptember 18-i események miatt, bár azt még most sem tudni, a jórészt az ismeretlenség homályában maradt háromszáz fős kemény magból ki vetette az első követ a Szabadság téri épületre. A vád szerint összesen 30 milliós a kár, a vádlottak "közérdekű üzem működésének megzavarása", rongálás és hivatalos személy elleni erőszak miatt felelnek.

Megkezdődött kedden a Pesti központi kerületi Bíróságon az a büntetőper, amiben egy híján negyven vádlott felel a Magyar Televízió székháza elleni támadásért.

A nagyszabású per a vádirat ismertetésével kezdődött, de előtte csaknem ötven percet vett igénybe, míg a bíróság egyeztette a 39 vádlott és a megbízott- illetve kirendelt ügyvédeik adatait.

A vádlottak négy padsort töltöttek meg, a védelem oldalán körülbelül harmincan szorongtak, a teremben a maradék helyeket a sajtó képviselői foglalták el. A hallgatóságnak már nem is nagyon maradt hely, főként mert a terembe csak előzetes regisztráció után lehetett bejutni - csakúgy mint a Magyar Gárda elleni perben -, a körülbelül egytucatnyi érdeklődő a bíróság folyosóján várakozott. Rendbontás nem történt, különösebb rendőrségi készültség sem volt érzékelhető.

Fotók: Huszti István

A vaskos, egyesített vádirat felolvasása körülbelül egy órán át tartott. Az ötven oldalnyi szöveg szerint a 2006 szeptemberében történt rendbontás szereplőinek nagy része ismeretlen maradt, így a Szabadság teret megtöltő, több ezres tömegből kiváló, körülbelül háromszáz támadóból a tévéfelvételek és fotók alapján körözött, majd megtalált negyven fő felel most többek között a csaknem 30 milliós kárért, ami a tévé vagyonában keletkezett.

Az elsőrendű vádlott E. Tamás és 38 társa ellen társtettesként elkövetett közérdekű üzem működésének megzavarása a fő vád, egyes vádlottak ellen konkrétan jelentős kárt okozó rongálás, lopás, hivatalos személy ellen csoportosan, felfegyverkezve elkövetett erőszak és súlyos testi sértés is szerepel a vádiratban.

Az Igazság bajnokai

Az ügyész beszédének első felében felidézte, hogy 2006. szeptember 18-án, 21 óra 45 perc körül jelent meg Toroczkai László és Takács András mintegy harminc-negyven Kossuth téri tüntető kíséretében az MTV székházánál, hogy petíciójukat átadják és azt a köztelevízió élő műsorában felolvassák. Amikor nem jártak eredménnyel, Toroczkai és Takács pénzfeldobással döntötték el, melyikük menjen vissza segítséget hívni a Kossuth térre, a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszéde ellen tüntetőkhöz. Toroczkai ment.

A vádirat szerint 22 óra 5 perckor érkezett meg a székház védelmére az első rendőri egység. A rendőröket, a székház bejáratát ismeretlenek kezdték el dobálni, és ismeretlen maradt az is, aki a tömegből azt kiabálta: nem tárgyalni kell, hanem az épületet elfoglalni. A kezdetben békés, bár be nem jelentett demonstráció tömegzavargásba, gyújtogatásba, a tévészékház ostromába torkollott, aminek végén éjjel háromnegyed egykor adtak parancsot a rendőröknek a visszavonulásra és az épület kiürítésére.

A vád szerint az ostromlók hét MTV-s autót gyújtottak fel vagy rongáltak meg, száz rendőr megsérült, egy vízágyú használhatatlanná vált, és összesen 29 237 090 forint kárt okoztak a Magyar Televízió Zrt.-nek (a Skoda Octaviakon kívül az archívumban és az épületben is komoly károk keletkeztek, valamint a kiesett reklámbevételeket is beleszámolták a vádban szereplő összegbe).

A vádiratból kiderül, hogy az eredetileg tervezett éjszakai műsorzárás előtt egy órával függesztette fel az adást az MTV és csak hat óra múlva indult újra a műsorszórás. Az ostrom miatt az Igazság bajnokai című film sugárzása félbemaradt, nem készült el többek között a Századvég és a Kék fény aktuális adása sem.

Barátaival elfogyasztotta

Az egyes vádlottakra vonatkozóan az ügyész ismertette, hogy többségük "legalább egy alkalommal" követ/pillepalackot dobott a székház/rendőrök/vízágyú felé (K. Dániel válla ki is ficamodott emiatt), volt aki be is ment a székházba "és az aulában hangoskodott", míg egy másik vádlott egy autóra állva kiabált. Több vádlottat a tömeg hangulata ragadott magával, volt aki ennek hatására "a büféből eltulajdonított egy kétliteres Sió gyümölcslevet és barátaival elfogyasztotta".

A védők a vádirat elhangzása után többek között azt kifogásolták, hogy aránytalanul sok bizonyítási indítványt terjesztett elő az ügyészség, és aránytalanul sok tanút akarnak meghallgatni olyan közismert történések miatt, amik nem is köthetőek közvetlenül a vádlottakhoz. Több védő utalt is arra, hogy maga a vádirat is több ponton rögzíti: egyes cselekmények elkövetői ismeretlenek maradtak.

Ismétlődő ügyvédi kifogás volt, hogy a vád részben törvénytelen, mert általánosan megfogalmazott részéhez - a közérdekű üzem működésének megzavarásához - a legtöbb vádlottnak semmi köze, ráadásul ez a vádpont azért sem áll meg, mert az MTV Zrt. nem is végez ilyen tevékenységet, a távközlési üzemet az Antenna Hungária végzi. A védők ezek alapján előre jelezték, hogy a védenceik ellen folyó eljárás megszüntetését kérik.

A per szerdán folytatódik, a következő tárgyalási napokon hat-hat vádlottat hallgatnak majd meg, egyelőre tippelni sem lehet, hogy mikor fejeződik be első fokon az előreláthatóan elhúzódó per.