Megdőlt a reneszánsz villa fala

2010.04.21. 10:52
Ledőlhet a tettyei renenszánsz műemlék egy része, mert kedden éjjel megrepedt és megdőlt az egyik fal. A tűzoltók jelenleg is próbálják megtámasztani a megdőlt falat.

A tűzoltóság tájékoztatása szerint kedden este veszélyesen megdőlt Pécs Tettye nevű városrészében található reneszánsz romok egyik fala. A tűzoltók több járművel vonultak ki a Tettye térre és hozzáláttak, hogy feszítőhevederekkel fogják meg a több tonnás kőfalat - írja a Baranya megyei Hírlap.

A helyszínre érkezett szakemberektől a BAMA megtudta: szombaton repedések keletkeztek a romfalon, a helyzetet ezután tovább rontotta az esőzés. Végül az L alakú romépület bástyája mozdult meg, és vált el az épület fő részétől.

Jelenleg statikusok vizsgálják a falakat, hogy mielőbb megoldást találjanak a romok biztonságossá tételére. A tűzoltók nagy teherbírású hevederekkel igyekeznek stabilizálni a falat, miután a kivitelező korábban sikertelenül próbálkozott ezzel.

Az elsődleges információk szerint az okozhatta az épületrész megdőlését, hogy a lejtős hegyoldali területen a romok alatt húzódó park építésénél kitermelték a földet, de az is instabillá tehette a falat, hogy betonozást végeztek a romok belső területén.

Tettyén jelenleg is építkezés zajlik, a játszótér felújítása után a Tettye téri parkot építik át a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. Legutóbb novemberben állt elő vis major helyzet, mikor a romok környékének rendezésekor támfalat kellett építeni.

Püspöki palotából szabadtéri színház

Szatmári György pécsi püspök az 1500-as évek elején épített palotát Tettyén, amelyet a török megszállás alatt derviskolostornak használták.
A villa már a török kiűzésekor is megsérülhetett, de a közelben álló lőpormalom felrobbanása még jobban lepusztította. Végül 1897-ben a veszélyesnek ítélt részeket dinamittal robbantották szét, így alakult ki a ma ismert romépület. 2009 nyaráig a Pécsi Horvát Színház kezelésében szabadtéri színpad működött a romok közt.

Az Európa Kulturális Fővárosa beruházásainak kapcsán nemcsak a  játszóhely környezetét erősítik meg, de nyilvános vécét és parkolót is létrehoznak.