Azonnal benyújtják az állampolgársági törvényt

2010.05.07. 22:27
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős általános miniszterelnök-helyettes-jelölt bejelentette, hogy mégis már az első parlamenti napon beterjesztik az állampolgársági törvény módosítását, a kettős állampolgárság bevezetését. Orbán a két választási forduló között ezt ígérte, de aztán úgy tűnt, kivárják a módosítással a szlovákiai választást, nehogy magyarellenes indulatkeltésre lehessen használni a javaslatot.

Orbán Viktor a választások első fordulója után tett ígéretéhez híven már az első parlamenti napon be kívánja nyújtani az állampolgárságról szóló törvénytervezetét a Fidesz-KDNP frakciója, jelentette ki a Hírtévé Péntek 8 című műsorában Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, Orbán Viktor általános miniszterelnök-helyettes-jelöltje.

A héten felmerült, hogy a javaslat benyújtásával megvárják a június 12-i szlovákiai parlamenti választást, nehogy kampánytémává váljon a kérdés.

Semjén erről nem szólt, beszélt viszont a törvényjavaslatról, amely állítása szerint mindenben meg fog felelni az európai jognak. A román példát követnék, azaz egyéni kérelem alapján gyorsított eljárásban adnák meg az állampolgárságot annak, akinek "magyar identitása" van. Ilyen megítélés alá eshet az, aki valamilyen szinten tud magyarul, a történelmi Magyarország területéről származik vagy innen vándorolt el.

A külföldi magyar állampolgárok szavazati jogára vonatkozóan azzal példálózott, hogy "attól az embertől, aki elmegy Hollandiába néhány évre dolgozni, ott fizeti az adót, de Magyarországon van lakása, magyar állampolgár, el kell venni a szavazati jogát?" Ugyanakkor maga is elismerte, hogy a választójogot nem az állampolgársági, hanem a választójogi törvény szabályozza, mely szerinte szintén "hozzá kell majd nyúlni". A szavazati jog feltétele, hogy a választópolgárnak legyen magyarországi bejelentett lakcíme.