Meghalt Toller László

2010.05.10. 09:47
Toller László
Toller László

Meghalt Toller László Pécs volt polgármestere. A politikust az utóbbi hetekben a szigetvári kórházban ápolták. Toller László 2006-ban szenvedett autóbalesetet, azóta éber kómában volt. A hírt hivatalosan még nem közölték, de MSZP-s források az Indexnek is megerősítették.

Pécs volt polgármestere és szolgálati gépkocsijának vezetője 2006. június 19-én, Dombóvár közelében szenvedett balesetet, amikor egy szemből érkező, két teherautót előző autóval való ütközést próbáltak elkerülni. A sofőr a kórházban belehalt sérüléseibe, a politikus pedig tartós egészségkárosodást szenvedett.

Parlamenti képviselői jogait 2008. februárja óta nem gyakorolhatta, mivel nem tudott vagyonbevallást adni. 2009-ben két időközi választást is kiírtak a pécsi 3-as egyéni választókerületben, de alacsony részvétel miatt mind a kettő érvénytelen lett.

Toller utódja a polgármesteri székben a szintén szocialista Tasnádi Péter volt, aki 2009-ben halt meg.

Részvét

A pécsi és a baranyai önkormányzat, valamint pártok helyi szervezetei is részvétüket fejezték ki a hétfőn elhunyt Toller László volt szocialista országgyűlési képviselő halála miatt.

"Osztozunk a család gyászában, emlékét kegyelettel megőrizzük" - írta Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

Hargitai János, a Baranyai közgyűlés kereszténydemokrata elnöke azt írta: "mély megrendüléssel értesültünk egykori kollégánk ma reggeli haláláról. A Baranya Megyei Önkormányzat valamennyi munkatársa nevében őszinte részvétünket fejezzük ki családjának, hozzátartozóinak és barátainak".

"Toller László politikusként olyan meghatározó egyénisége volt az ország közéletének, akit ellenfelei is tiszteltek" - olvasható az MSZP pécsi és baranyai szervezetének közleményében.

A Fidesz pécsi csoportja nevében Nagy Csaba alpolgármester fejezte ki részvétét az elhunyt hozzátartozóinak, a KDNP helyi szervezete emellett méltatta az elhunyt politikust az országért, Pécs polgáraiért és a magyar labdarúgásért tett fáradozásaiért.

Toller Lászlót a pécsi önkormányzat és az MSZP megyei és városi szervezete is saját halottjának tekinti.

Nyolc évig volt Pécs első embere

Toller László magyar jogász, politikus, országgyűlési képviselő, 1998 és 2006 között volt Pécs polgármestere. A Janus Pannonius Tudományegyetem Jogtudományi Karán kezdte meg egyetemi tanulmányait, ahol 1975-ben szerzett jogi doktorátust.

1972-ben lépett be az MSZMP-be, majd a Magyar Szocialista Párt alapító tagja lett. 1990-ben beválasztották a pécsi közgyűlésbe. Az 1994-es országgyűlési választáson a Pécs központú Baranya megye 3. egyéni választókerületből szerzett mandátumot, melyet utána háromszor megvédett. 1995 és 1998, valamint 1999 és 2000 között a párt frakcióvezető-helyettese volt.

Az 1998-as önkormányzati választáson az MSZP jelöltje volt Pécs polgármesteri tisztségére, melyet meg is szerzett. Sikerét 2002-ben megismételte.

1999 és 2000 között a párt országos választmányának alelnöké volt, majd 2003-ban a párt Baranya megyei elnöke lett, emellett 2003 és 2004 között az országos elnökség tagja is volt. 2004 és 2006 között a miniszterelnök önkormányzati tanácsadó testületének elnöke volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport