Alapjogokat sért a guberálás büntetése

2010.05.12. 20:33
Alkotmányos alapjogot sért, hogy Kaposváron önkormányzati rendeletben tiltják a guberálást, állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Jelentésében hangsúlyozta, hogy ha a kiszolgáltatottakon a szociális ellátórendszer minimálisan sem képes segíteni, akkor semmiképpen sem a guberálás üldözése a megfelelő megoldás.

Sérti a kiszolgáltatott helyzetben lévők alkotmányos jogait, hogy Kaposváron rendeletben tiltják guberálást. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a kaposvári önkormányzat érdemi alkotmányos indok nélkül korlátozta kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek alapjogait. Szabó Máté ezért a guberálás büntetését előíró rendeleti szabályozás mielőbbi visszavonását kérte.

Kaposváron pénzbírságot kapnak azok, akik a városban guberálnak. Szabó Máté ombudsman erről részletes tájékoztatást kért korábban a város jegyzőjétől. Kiderült, hogy az önkormányzat környezetvédelmi és közegészségügyi okok miatt már 1992 óta bünteti a guberálást. Az önkormányzat szerint a guberálók szemetelnek és sértik az ott élők tulajdonhoz való jogait. A guberálás miatt az elmúlt négy és fél évben több mint 900 feljelentés érkezett, de a legtöbb nem vezetett eredményre, mert a nagyrészt hajléktalan guberálókat nem tudták megtalálni.

Szabó Máté országgyűlési biztos szerint a rendelet formailag nem kifogásolható, de egy demokratikus jogállamban egy önkormányzati rendelet sem tilthat tetszőlegesen bármilyen magatartást. Az ombudsman úgy látja, a jogsérelmet súlyosbítja, hogy eleve kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket büntetnek a guberálás miatt. Utóbbi sokszor az alapvető megélhetés csaknem egyetlen legális lehetősége, emlékeztetett.

Az országgyűlési biztos jelentésében hangsúlyozta, ha már a szociális ellátórendszer minimálisan sem képes a segítségre, akkor semmiképpen sem a guberálás üldözése a megfelelő megoldás. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a guberálás nem mosható egybe a szemeteléssel, valamint a szemétbe dobott tárgyak nem képezik már senki tulajdonát.

Az ombudsman megállapította, hogy a fennálló jogi helyzet miatt sérül az érintettek emberi méltósághoz való joga, ezért felkérte a kaposvári képviselő-testületet: vizsgálja felül és helyezze hatályon kívül a szabálysértésekről szóló rendeletének vizsgált szakaszát.