Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

A dohányosok után a guberálókat is büntetik Dombóváron

2008.06.14. 15:59
Fokozódik a közterületi szigor a Tolna megyei városban: két hét múlva akár 30 ezer forintos bírságra számíthat az, aki a dombóvári kukákban turkál. A cél, hogy a szemetesek tartalma ne az utcán szétszórva végezze. Az önkormányzat a guberálókat az ingyenes népkonyhára próbálja szoktatni, és munkát adna nekik.

A köztéri dohányzás után a guberálást is megtiltják Dombóváron. A közgyűlés már meghozta a döntést: július elsejétől pénzbüntetést szabhatnak ki arra, akit rajtakapnak, hogy a köztéri szemetes konténerekben a turkál. Így a köztéri dohányzás után, már a guberálást is büntetik a városban.

Dombóváron csaknem negyven guberáló van, fele helybéli, a másik fele környékbeli. Sokan azért kukáznak, hogy a napi betevőjüket előteremtsék, mások pedig azért, hogy a háziállataiknak - például disznóknak, kutyáknak - szedjék össze az ételmaradékot.

Dombóvár ezért programot dolgozott ki a probléma megoldására: a guberálókat az ingyenes népkonyhára próbálják szoktatni, illetve munkát adnak nekik. Ha valaki vállalja, hogy közmunkát végez, azt felveszik, és fizetést kap. Cserébe fel kell hagynia a kukázással. Ha valakit mégis rajta kapnak, az komoly bírságra számíthat.

A rendeltet alapján, akit guberáláson kapnak, azt akár 30 ezer forintra is megbüntethetik. Ha nem tudja befizetni, akkor közmunkával ledolgozhatja, ha viszont ezt sem teszi meg akkor akár börtönbüntetést is kaphat.