Olivér
4 °C
8 °C

Dombóvár keményen fellép a csikkdobálók ellen

2006.07.21. 15:01
Pénzbírsággal sújtja a dombóvári önkormányzat közterület-felügyelet a cigarettacsikk eldobását, próba jelleggel már július 1-től a zsebükbe nyúlhatnak a szemetelők.

A csikk eldobása ellen először május 22-26. között hirdetett akciót a délnyugat-magyarországi város önkormányzata, mondta az MTI-nek Dávid Gyula városgondnok pénteken. Dombóvár mintegy 40 ezer négyzetméter alapterületű városközpontját 26 körzetre osztották, a munkások kesztyűvel és speciális csikkszedő csipeszekkel vették fel a harcot a cigarettavégek ellen. Az akció során 26 kilogramm cigarettavéget szedtek össze.

Az akciót kéthetes hatásszünet követte, amikor a járókelők lelkiismeretére bízták, "pöckölnek vagy nyomnak", majd a közterület-felügyelet elkészített egy úgynevezett csikktérképet, amely a belváros e szempontból leginkább kritikus helyeit mutatta, ahol figyelemfelkeltő táblákat helyeztek el.

"A képviselőtestület június 26-án úgy módosította köztisztasági rendeletet, hogy a szemetelés mellett a csikk eldobása is szabálysértéssé vált, amelyet 30 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatnak, próba jelleggel már július 1-től" - mondta a városgondnok.

A városban három, hatósági jogkörrel rendelkező közterület-felügyelő járja az utcákat, intézkedési hatáskörrel nem bíró segédek kíséretében, akik a hatósági tanú szerepét töltik be, például bizonyítékokat gyűjtenek.

A kutyaszar problémára is gondolnak Dombóváron: "Három évvel ezelőtt kezdtünk el edényeket, zacskókat kihelyezni az utcákon, és kedvező tapasztalatokat szereztünk" - mondta Dávid Gyula. A városgondnok emellett egyedi tervezésű kutyavécére is adott le megrendelést, amelyről reméli, hogy nemcsak hasznos lesz, hanem esztétikailag is kellemes látványt nyújt majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?