Gerzson
-3 °C
3 °C

Zéró toleranciát javasolnak a tüdőgyógyászok

2006.06.09. 10:35
Nyilvános helyeken a dohányzás teljes betiltását javasolják a tüdőgyógyászok, ezzel csökkentenék a dohányzók arányát. A tüdőrák okozta halálozásokban Magyarország még mindig világelső.

Nyilvános helyeken a nulla tolerancia elvének alkalmazását, azaz a dohányzás teljes betiltását javasolják a törvényhozóknak a tüdőgyógyász orvosok, jelentette ki Herjavecz Irén, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke pénteken Szegeden. Az európai átlagban a népesség korábbi 32 százalékáról 27 százalékra csökkent a dohányzók aránya 2005-re, ami elsősorban azoknak az országoknak köszönhető, ahol a nulla tolerancia elvét alkalmazzák a dohányzással kapcsolatban, mondta az elnök a társaság ezerfős kongresszusát megelőző sajtótájékoztatón.

Magyarországon nincsenek pontos adatok, de ennek ellenére a jelenleg dohányzók aránya 35 százalékra tehető. A felnőtt lakosság 40-42 százaléka pedig élete során már hosszabb-rövidebb ideig dohányzott, egészítette ki a becslést a szakember. A magyar dohányosok között egyre több a fiatal és a nő, ez a betegségek megjelenésében is mutatkozik. Míg a dohányzás okozta, népegészségügyi szempontból kiemelkedő jelentőségű egyik megbetegedés, a krónikus obstruktív tüdőbetegség korábban elsősorban a negyven év feletti férfiaknál jelentkezett, mára egyre több a fiatal és a női beteg, hangsúlyozta Herjavecz Irén.

A dohányzással szoros kapcsolatot mutató másik betegség, a tüdőrák okozta halálozás tekintetében Magyarország még mindig világelső, mutatott rá Somfay Attila, a szakmai társaság főtitkára. A korszerű ellátásnak és kezelésnek köszönhetően a tüdőrákos betegek életminősége viszont sokat javulhat, ami elsősorban a korai felismerésnek köszönhető, közölte a Szegedi Tudományegyetem Tüdőgyógyászati Tanszékének vezetője, aki elsősorban a negyven év feletti dohányosoknak tanácsolja, hogy jelentkezzenek szűrésen.

Riasztócímkével az alkohol ellen is

A cigarettásdobozok mintájára a szeszes italok palackjain is jól látható feliratokat kellene elhelyezni, amelyek az alkoholfogyasztás káros hatásaira figyelmeztetnék például az autósokat vagy a terhes nőket - javasolja a londoni Alkoholtudományok Kutatóintézete. Az intézet az Európai Bizottság megbízásából tett javaslatot az alkoholfogyasztás visszaszorítására. A palackokra kerülő figyelmeztetések mellett kezdeményezik azt is, hogy uniós szinten 0,5 gramm/literben maximálják az autóvezetők engedélyezett véralkoholszintjét. Mindezek alapján Brüsszel még az idén akciótervet akar kiadni az alkohol elleni küzdelemről.

A nemzetközi intézkedésekkel párhuzamosan Magyarországon is készülődik az alkoholellenes kampány menetrendje, illetve azoknak az intézkedéseknek az előkészítése, amelyek visszafoghatják a szeszes italok fogyasztását.

A szeszes italok fogyasztása az egészségkárosodások és korai halálozások 7,4 százalékáért felelős. A nyugati társadalmakban - így Magyarországon is - a különböző májkárosodások legfőbb oka az alkohol. Nálunk az idült alkoholisták száma mintegy félmillió, többségük jellemzően rossz minőségű és bizonytalan eredetű szeszes italokat fogyaszt. (Népszabadság)