Fontosabb részletek
  • Megalakult az új Országgyűlés, Orbán Viktort miniszterelnöknek kérték fel.
  • Vona Gábor gárdamellényben tette le a képviselői esküt, emiatt Bajnai ügyvezető kormánya feljelentést tesz.
  • Schmitt Pál házelnök döntése értelmében a nemzetbiztonsági bizottságot végül nem a Jobbik, hanem az MSZP vezeti.
  • A költségvetési bizottságnak jobbikos elnöke lesz.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kurrens világsztár-e a Metallica, vagy sem, ez a kérdés, de nem tettük fel:

    A fideszes képviselő, Simonka György szintén reggelizett, helyette templomban volt. "Az egész Fidesz-frakció istentiszteleten vett reggel részt" - mondja, majd a mellette álló Csöbör Katalin azt is elárulja, hogy ő mondta a misén az egyik könyörgést. "Ezért választottam fekete ruhát mára" - teszi hozzá a képviselő asszony. Simonka pedig elárulja, hogy mindig csíkos nyakkendőt visel, és ezen ma sem változtatott, az ülés után pedig egyenesen a Metallica koncertre megy.

  • SZDSZ már nincs, Székhelyi József még van, hacsak tudósítónk nem keverte őt össze valakivel.

    Minden ember boldog akar lenni, nyilatkozta alig tíz perce Kudlik Júlia a parlament lépcsőjén, és nagyon boldognak tűnt. Hogy értsék, mire gondol, hozzátette, nagyon örül az új kormánynak. Díszvendégek a helyükön, köztük Balázs Péter, a szolnoki színház igazgatója és a Himnusz Orbán Viktor gúnyolására kihegyezett változatáról is ismert Székhelyi József.

  • Cudar világ jön azokra, akik megérdemlik, legalábbis erről suttognak a bennfentes fideszesek. Tudósítónknak füle van.

    A virsliért sorban álló fideszesektől megtudtuk, hogy számos ügy fog kirobbanni a következő hetekben. Budapesten sorban jönnek majd ki hangfelvételek, dokumentumok. Ez az egyik módja, hogy megspórolják az önkormányzati kampány költségeinek nagy részét.

  • Az Országgyűlés alakuló ülése ünnep, a célba érés, a megvalósulás öröme. Vajon történelmi lesz-e? Minden kezdet magában hordozza ezt a lehetőséget. A feladatok szinte mebrfelettiek. Magyarországot talpra kell állítani, ez történelmi feladat.

    solyom
    Fotó: Huszti István
  • Horn Gábor közel van, és pincéregyenruhákkal foglalkozik.

    Egy tárgyalást befejezett, és éppen a parlamenti közvetítést kapcsolta be az irodájában Horn Gábor, amikor elértük telefonon a parlamentből. Azt mondta, érdekli, hogyan oldják meg ezt a két problémát, a pincéregyenruhásat, és azt, amibe az MSZP hatékony közreműködésével lavírozták magukat, annak viszont örül, hogy ebben személyesen már nem kell részt venni, és azért az egész délutánját sem fogja erre áldozni. Az SZDSZ-es barátai hiányozni fognak, de szívesen beszélgetett a még a nyolcvanas évek közepén megismert Pokorni Zoltánnal és Navracsics Tiborral is. Amúgy dolgozik a Republikon Intézetben, és magánegyetemen indítását készíti elő.

  • A rendszerváltás utáni és a mai helyzetben hasonlóság van a
    közérzületben, a múlt tagadásában és a várakozásokban. Az utóbbi
    években ismét átéltük, ahogy a kormányzás elfordult a jótól, és ahogy
    a kormányzás érdektelenné vált a többség számára.

    11hi
    Fotó: Huszti István
  • Egyszer fent, egyszer lent, ez is egy nagy tanulság.

    A köztársasági elnök is a nap ünnepi jellegét és komolyságát hangsúlyozza beszédében, amit a képviselők meghitt csendben, komolyan maguk elé meredve figyelnek. Szabó Imre, a leköszönő kormány környezetvédelmi minisztere megtörtnek látszik. Egy napja még övé volt a hatalom, holnaptól már csak ügyvivő lehet. Kósa Lajos és Pokorni Zoltán össze-összesúg egy-egy hangzatosabb mondat, felelősségük felemlegetése után.

  • Tudósítóinkat a jelek szerint ugyanazoknak a nőknek az öltözködési szokásai érdeklik leginkább.

    A demokrácia ünnepe komolyságot sugároz, a parlamenti képviselők többsége ennek megfelelően feketében érkezett. A férfiak közül talán csak a jobbikos Novák Előd zöld bocskaija világlik ki. A hölgyek több
    könnyedséget engedtek meg maguknak. Pelczné Gál Ildikó (Fidesz) és Dúró Dóra (Jobbik) fehérben, Selmeczi Gabriella (Fidesz) azurkékben pompázik, míg a csak vendégként megjelent, de a Jobbik frakciójába beülő Morvai Krisztina pirosban díszeleg.

  • Számos régi demokráciát, ahol szélsőséges párt is van a parlamentben, nem e szerint, hanem a demokrácia szilárdsága alapján ítélik meg. Kizárólag a tettek számítanak. Azzal lesz Magyarország demokrácia, ha megfékezi a szélsőségesek erőszakosságát. Van más újdonság is: megalakult az a párt, amelyik a környezetvédelmet tartja fő feladatának.

  • Még mindig flower power, most és mindörökké.

    Az LMP-sek kis sárga virággal gyalog érkeztek a Bajcsy-Zsilinszky utcai székházukból.

  • Igen-igen! Igen-igen!

    Sólyom László beszédében kitért a szélsőjobb parlamenti képviseletére is, és bár arról beszélt, hogy a feladat a szélsőjobboldali propaganda ellehetetlenítése, Pörzse Sándor és Roy, a volt egri szkinhedvezér bólogatva helyeseltek.

  • Ki állítja meg az esőt? És ki indítja el?

    Aki esőt küldött a Batthyány-örökmécsesnél összegyűlt óriás frakcióra.

  • A húsz évvel ezelőtti jogállami forradalom minden ízében forradalmi volt. A rendszerváltás megtörtént. Minden problémát meg lehet oldani alkotmányos módon.

    Arról is van tapasztalat, hogyan lehet az Alkotmányhoz nyúlni. Az alkotmány nem holt betű, hanem él és fejlődik. Viszont létezik az alkotmány és a benne foglalt jogok egy olyan koherens rendszere, amely az alkotmányosság biztos mércéjéül szolgál. Ezt kell fenntartani, ezen keretek között bátran élhet lehetőségeivel.

    Legfontosabb a gazdaság feltámasztása, de fontos az oktatás is, a szegénység és a cigányság kérdésének megoldása.

  • Ami késik, nem múlik, gondolja tudósítónk.

    A jobbikosok közül néhányan azt ígérik, az ülés után esküt tesznek a Kossuth térieknél.

  • Keleti György már nem harcol, inkább nyugdíjas lesz.

    A parlament alakuló ülését nézte éppen "kicsit szomorkásan" a parlamentből 1992 után távozó szocialista képviselő, amikor felhívtuk. Mint mondta, számára a parlament nem a szó szoros értelmében vett munkahely, mert "egy egyéni képviselő számára nem a parlamenti székek között zajlik az élet, hanem a választókerületében". A jobbján ülő Géczi Jóska hiányzik neki, és volt még jó néhány barátja körülötte. Keleti nyugdíjba megy, most lesz 64 éves, vállalkozása nincs. Annyit mondott még, hogy ő sokat harcolt az oroszlányi erőműért, és sajnálja, hogy még ki sem hűlt a széke, de a Fidesz már a vállalat bezárást készíti elő.

     

  • Nem lehet mindig mindenre ugyanúgy reagálni.

    Egy-két kivétellel a Jobbik frakciója nem tapsolta meg Sólyom László beszédét. Pősze Lajos, a párt gazdasági szakembere tapsolt.

    14hi
  • Sok különböző színész kis helyen is elfér.

    Számos híresség zsúfolódott össze a karzat egyik fülkéjében. Szinte egymás ölében ül Eperjes Károly, Lányi Zsolt, Balázs Péter és Revicky Gábor. A Himnusz alatt Eperjes művész úr lebegtette meg legfrappánsabban színészi képességeit, bátran dörmögte végig a költeményt.

  • Ezt látni kell:

    A parlament egyik szép hagyománya, hogy az új tisztviselők megválasztásáig a legidősebb képviselő, jelen esetben a fideszes Horváth János vezetheti az ülést. Horváth már nem lát olyan jól, szövegeit általában akkora betűkkel nyomtatják, hogy még a második emeleti karzatról is jól olvashatóak, most viszont nem saját, hanem a parlament munkatársai készítették elő irományait, melyek normális betűmérettel vannak szedve.

    10hi
    Horváth János
    Fotó: Huszti István
  • Képben-hangban is megérkeztek a Parlamentbe a jobbikosok.

    Árpádsávos zászlók és vesszen Trianon kiáltások kísérték első parlamenti útjukon a Jobbik frakciót.

  • Minden tiszta.

    Komolyan gondolták, hogy megtisztítják az országot. Az alakuló ülés közben a leendő miniszterelnök először a nyakkendőjét söprögette. Aztán a nadrágjának a bal szárát. Végül következett az asztala. Orbán Viktor körül már nincs, amit tovább lehetne söprögetni. Következhet az ország többi része.

  • Újabb tudósítónk bukkant újabb szupertitkos dokumentumra.

    Sólyom László beszéde alatt az emeleti karzatra tévedtem, ott ülnek a páholyokban a külföldi vendégek, szemben a Jobbik-frakcióval. Szinkrontolmács-fülhallgatóval hallgatják a beszédeket. A folyosón bóklászva teljesen véletlenül találtam egy dokumentumot, ami arról szólt, hogy mely országokat hívtak meg az ünnepélyes parlamenti nyitónapra, kik jeleztek vissza és kik jönnek el. Kijegyzeteltem a dokumentumot, amiből az derült ki, hogy a ciprusi, az új-zélandi, a kirgíz, a burundi, a luxemburgi, a venezuelai és az andorrai illetékes volt az, aki megkapta a meghívást, és visszajelzett, hogy nagyon köszöni, de nem jön.

  • Orbán Viktor is megérkezik vizuálisan.

    A Fidesz kivárta az eső végét, majd átázva érkezett az alakuló ülésre.

  • A Házon kívül lassan elcsitulnak a dolgok. Mi lesz a helytartósági esküvel?

    Több tervezett felszólalás is elmaradt a Budaházy György kiszabadításáért rendezett tüntetésen. A Budaházy család hölgy tagjai gyermeknevelési elfoglaltságaikra hivatkozva mentették ki magukat, a szintén beígért jobbikos szónok pedig a parlament ülésén vesz részt. A Himnusz és a Székely Himnusz eléneklése után a résztvevők a Vértanúk terére vonulnak az antifasiszta demonstráció megtekintésére, de még nem tudják, hogy az már véget ért.

    budahazy tuntetes
    Fotó: Szécsi István
  • A jobbikosoknak tényleg tetszik Horváth János mondandója? Tudósítóink nagyon meglepődtek.

    "Az országgyűlés tenni kíván olyan dolgokat, amelyekkel eddig is adósai voltunk önmagunknak" - jelentette ki Horváth János, amit a képviselők kitörő lelkesedéssel fogadtak. A legboldogabbnak mind közül a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás látszik, aki két ember szélességű gesztussal tapsolt, Dúró Dórának arrébb is kellett húzódnia. Szerencsére Gaudi jobb oldalán folyosó húzódik, így még véletlenül sem legyintheti meg a tőle jobbra ülő szocialista Lukács Zoltánt.

  • Fodor Gábor mindig meghatódott, most mintha ezen hatódott volna meg, de ebben nem egészen biztos tudósítónk.

    Éppen a gyerekeiért ment az iskolába, amikor elértük telefonon a Parlamentből, utána megy Gödöllőre előadást tartani környezetvédelmi témában. A parlamenti ülés azért érdekelte, tőlünk kérdezte, hogy Vona mellényben van-e, mert ha igen, akkor a parlament többi részének szerinte ki kellene vonulnia. Az 1990 óta képviselő Fodor megemlítette, hogy ő nem most került ki a parlamentből, hanem már tavaly nyáron lemondott, mert nem akart asszisztálni ahhoz, ami a pártjában megy, amúgy végkielégítést sem kapott. Az egész parlament hiányzik neki, mert "az elmúlt húsz évben, minden alkalommal, amikor belépett, meghatódott, hogy a köz ügyét szolgálhatja." Jelenleg amúgy egyetemen tanít, de továbbra is érdekli a közélet, mert "ehhez értek, ehhez van tehetségem, szívesen is csinálnám, de csak elveim feladásával tudtam volna most folytatni". A visszatérést lehetőségét nem zárta ki.

  • Jaj, szegény Dávid Ibolya, búslakodik vigasztalhatatlan tudósítónk.

    Tévedés lesz, válaszolta bemutatkozásunkra Dávid Ibolya hangján valaki, akiről kiderült, hogy valóban Dávid Ibolya, de nem akart nyilatkozni az Indexnek. Mintha azt hallottuk volna, hogy kanállal teát vagy kávét keverget, de lehet, hogy főzött, nem tudtuk meg, mert letette.

  • A Parlament korelnöke elnyűhetetlen, és nagyon sok mondanivalója van, ennek mindenki örül, mert lehet közben pihenni.

    Horváth János még mindig beszél. Most éppen a juttattáshatás alkalmazását javasolja. Még "nehány" gondolat következik. Nem közvetítjük.

    13hi
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A híres szociáldemokrata nem a parlamentben röpköd, derítette ki szemfüles tudósítónk a telefonja segítségével.

    A 79 éves top 100-as milliomos ernyedt próbálkozást tett ugyan, hogy bekerüljön a parlamentbe, de a politikai ambíciói messze elmaradtak a gazdaságiaktól. Miközben energetikai kapcsolatait elképesztő energiával építi Dél-Amerika és Kelet-Európa között röpködve, az MDF-es tervek bebukása után pártja csak halovány eredményt ért el a választáson. Próbáltunk Kapolyi Lászlóval kapcsoaltba lépni, de telefonon azt üzente, leghamarabb egy hét múlva tudna rendelkezésünkre állni.

  • Tudósítónk arra volt kíváncsi, milyen technikákkal lehet túlélni egy hosszú, viszonylag kevés érdemi összefüggést tartalmazó beszédet.

    Nem bírja türelemmel az ünnepi hangulatot az MSZP parlamenti frakciója. Miközben a korelnök Horváth a rendszerváltás visszásságairól, a vadprivatizációról és egyebekről beszélt, Horváth Csaba Blikket olvasott, Harangozó Gábor Lukács Zoltánnal csevegett, Mesterházy Attila frakcióvezető és Tóbiás József pártigazgató összebújva egyeztetett. A Fidesz-frakció gyakorlottabb tagjai laptopjaikat böngészték. Az LMP-sek az egyetemi hallgatók rutinos nyitott szemű alvásába meredtek. A Jobbik feszülten figyelt, kivéve Morvai Krisztinát, akinek az arcáról nem hervad le a mosoly.

  • cikkünk a témában:

    Már tavasszal jöhet az adótörvény-javaslat

    Varga Mihály tényfeltáró munkacsoportjának eredményeire várunk – jelentette ki Matolcsy György a parlamenti alakuló ülésen azzal kapcsolatban, hogy mikorra lehet számítani konkrét intézkedések, költségvetést érintő döntések bejelentésére. A leendő gazdasági miniszter annak az elvi lehetőségét sem zárta ki, hogy még a tavaszi ülésszakban adótörvény javaslatokat nyújtsanak be a parlamentnek, de mint hangsúlyozta, minden intézkedés, „a tartalom és az időzítés is” a költségvetés tényleges állapotának függvénye.