Nyílt színi leleplezés az újbudai önkormányzatban

2010.05.20. 16:42
A Fidesz egy titokban készített videót mutatott be a XI. kerületi képviselőtestület csütörtöki ülésén. A felvételen az látszik, hogy az MSZP helyi frakcióvezetője, Wieszt János átvesz egy kétmillió forintot tartalmazó borítékot. Wieszt nem emlékszik rá, hogy történt-e ilyen. Vesztegetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen eljárást indított az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya.

A XI. kerületi Fidesz az alábbi videófelvétel alapján hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tesz Wieszt János szocialista politikus ellen:

Wieszt a felvételen 2 millió forintot vesz át borítékban. A szocialista politikus a XI. kerületi önkormányzat vagyongazdálkodási bizottságának is az elnöke. A pénz átvételekor egy önkormányzati üzlethelyiség eladásáról van szó. A feljelentők vélelmezése szerint ezzel összefüggésben vette át a borítékot a politikus.

Vesztegetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen eljárást indított a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya.

Molnár Gyula nem akart videózást

Előre kitalált koreográfia szerint akadályozta meg Molnár Gyula XI. kerületi MSZP-s polgármester a Fidesz képviselőjét, hogy a testületi ülésen interpellálhassa a szocialisták frakcióvezetőjét, Wieszt Jánost. Az addig a teremben üldögélő Wieszt telefonját felmutatva egyszerűen kisétált az ülésről, a polgármester pedig a testület működési szabályzatára hivatkozva bejelentette, hogy így már nincs lehetőség a felszólalás megtartására. Mint később kiderült, az önkormányzat SZMSZ-e nem tartalmaz ilyen szabályt.

A Fidesz a testületi ülésterem helyett ezért egy másik teremben mutatta be azt a videót, amelyet rejtett kamerával készített Wieszt János egyik ügyfele. A videó információink szerint 2007-ben készült a Budapesti Ipari Kereskedelmi Kamarában. Wieszt, aki akkoriban a kamara főtitkára is volt, a testület budai épületében fogadott egy vállalkozót.

10 százalékban állapodtak meg

A felvételen az látszik, hogy Wieszt tárgyalópartnere a tárgyalás elején arra hivatkozik, hogy a bruttó összeg tíz százalékában állapodtak meg, és félhangosan fejben számolva levezeti, hogy 2,1 millió lesz a pontos összeg, amelyről kettejük között szó volt. Mire Wieszt bólint. Az ismeretlen az asztalra teszi a pénzes borítékot, amit Wieszt átvesz. A tárgyalópartnere ezt követően megjegyezi: "És akkor innentől remélem, majd tudjuk picit húzni az ügyet". Wieszt ismét bólint. Úgy tudjuk, hogy egy számítástechnikai üzlet értékesítéséről volt szó.

"Sokszor bánok pénzzel"

Wieszt az ülést megszakító közjáték után a sajtónak azt állította, hogy nem emlékszik, mikor készülhetett a felvétel, annak tartalmát azonban érdemben nem cáfolta. "Sokszor bánok pénzzel, magán- és üzletemberként is" – magyarázta, ezért nem tudja, volt-e olyan eset, hogy pénzes borítékban átvett 2 milliót.

Az MSZP XI. kerületi frakcióvezetője számos megbízatással bír. Wieszt a kerület vagyongazdálkodási bizottságának elnöke, képviselő a fővárosi közgyűlésben, kamarai megbízott és magáncéget is visz.

A videó bemutatását követően Kupper András, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy rendőrségi feljelentést tettek a kerületi kapitányságon az ügyben. A videó készítőjét a tanú védelmének érdekében nem nevezte meg. Kupper felszólította Wiesztet, mondjon le frakcióvezetői és képviselői mandátumáról. Wieszt jelezte, nem kíván lemondani.

A Fidesz ezt követően Molnár Gyulát kérte arra, hogy a testület csak az MSZP-s frakcióvezető eltávolítása után folytassa munkáját. A polgármester az ártatlanság vélelmére hivatkozva elutasította a kérést, a Fidesz-frakció ezért kivonult az ülésről.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke csütörtök esti közleménye szerint a rendőrség dolga, hogy megtalálja a felelősöket egy-egy adott ügyben, mert két eset van: vagy igaz a vád, és a videofelvétel bűncselekményt rögzít, vagy a felvétel, illetve annak interpretálása hamis.