Van iskolai szegregáció Kaposváron

2010.05.20. 13:26

Megállapította a kaposvári Pécsi utcai Általános Iskolára vonatkozó szegregációt a Pécsi Ítélőtábla, de az önkormányzatot nem a kialakulásáért, hanem a megszüntetéséhez szükséges intézkedések elmulasztásáért marasztalta el csütörtökön hozott jogerős határozatában.

A polgári pert az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány indította Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata ellen. A kereset azt kifogásolt, hogy az önkormányzat fenntart egy olyan iskolát, ahol szinte csak roma diákok tanulnak.

A táblabíróság kimondta: az oktatási intézményben megvalósult a szegregáció, de az nem az önkormányzat erőszakos magatartása, hanem objektív, lakossági okok miatt alakult ki.

Az önkormányzat felelőssége abban áll, hogy nem követett el mindent a jogellenes helyzet felszámolásáért. Az ehhez szükséges lépéseket a jogerős bírósági döntéssel kell megtennie.

Az ítélőtábla az elsőfokú bírósági határozattal ellentétben úgy találta, hogy a nagy többségben romák által látogatott iskola tanulóit nem érte hátrányos megkülönböztetés.